Če SDH ne uveljavi predkupne pravice, bo sklad York svoj delež Save prodal madžarskemu projektnemu podjetju Prestige Tourism oz. madžarskemu skladu Diofa Asset Management. Foto: BoBo
Če SDH ne uveljavi predkupne pravice, bo sklad York svoj delež Save prodal madžarskemu projektnemu podjetju Prestige Tourism oz. madžarskemu skladu Diofa Asset Management. Foto: BoBo

Potem ko je skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem LMŠ-ja Branetom Golubovićem v sredo v DZ vložila zahtevo za sklic izredne seje na temo prodaje Yorkovega deleža v Savi Madžarom, so o zahtevi danes spregovorili še na novinarski konferenci. Ni jasno, zakaj vlada menca oz. se ne želi izreči o tem, kaj bo naredila s premoženjem, je na novinarski konferenci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP-a povedal Golubović.

O tem je že razpravljala komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, a ustreznih pojasnil ni bilo. V dobrem tednu ni nič novega, časa za uveljavitev predkupne pravice pa je vse manj, zato so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja. Na njej se bodo vnovič zavzeli za to, da vlada kot skupščina SDH-ja doseže uveljavitev predkupne pravice, je povzel. "Čas se izteka," je opozorila Mejra Hot iz SD-ja.

Sava, ki je v dobri finančni kondiciji, ima prek Save Turizma v lasti hotele na najboljših lokacijah, država bi jo zato morala zaščititi pred "špekulativnim" nakupom, je dejal Golubović. Podobno je ocenil Miha Kordiš iz Levice. "Zasebni kapital deluje z motivom maksimizacije dobička, to še posebej velja za špekulativne sklade," je menil. "V Levici nasprotujemo kakršni koli privatizaciji, še posebej na področju strateških panog, kot je turizem," je poudaril.

Po besedah Vojka Starovića iz SAB-a pri tem ne govorimo le o družbi Sava Turizem, temveč o turizmu Slovenije. Takšno naložbo bi po njegovem mnenju morali usmeriti v demografski sklad, ne v špekulativnega. "Tisto, o čemer se pogovarjamo, je 18 hotelov, več kot 3000 turističnih kapacitet, 80 bazenov in 17 izvirov pitne ali termalne vode," je poudarila vodja poslanske skupine NeP-a Janja Sluga. "To bo vlada prodala špekulativnemu skladu za ceno ene dobre parcele za hotel na prestižni lokaciji," je dejala. Ob tem pa je dodala: "To ni prodaja, to je darilo."

Država je že lastnica turistično-hotelirskih podjetij, ki ustvarjajo polovico prihodkov iz nastanitvenih dejavnosti. "Zdaj bi morala opraviti zadnji korak," je še poudaril Golubović in dodal, da jim ni jasno, da "se vlada kot skupščina SDH ne želi izreči, kaj bo naredila, pri čemer govorimo o premoženju, ki je v lasti državljanov", zato je vlada dolžna, da o tem primerno komunicira z javnostjo.

Kolegij predsednika DZ-ja bo o predlogu, da bi bila izredna seja na temo v ponedeljek, 28. februarja, odločal na seji, ki jo je predsednik parlamenta Igor Zorčič sklical za ta ponedeljek dopoldne.