Pahor kot osrednjo težavo leta 2010 vidi brezposelnost. Foto: MMC RTV SLO
Pahor kot osrednjo težavo leta 2010 vidi brezposelnost. Foto: MMC RTV SLO

Sodimo med tiste ekonomije, ki so razmeroma uspešno prebrodile posledice krize. Najbolj uspešno smo reševali problem brezposelnosti, največ težav smo imeli s problemom likvidnosti.

Borut Pahor
Borut Pahor
Prihodnje leto bo "prelomno", opozarja predsednik vlade in dodaja, da bo to bolj kot v preteklem obdobju odvisno od nas samih. Foto: MMC RTV SLO
Vlada: Pred nami boljše leto

Zadnja letošnja seja vlade se je dotaknila tudi pričakovanj glede dogajanja v gospodarstvu v prihodnjem letu. Predsednik vlade Borut Pahor je prepričan, da smo posledice krize prebrodili relativno uspešno, a je pred Slovenijo še precej izzivov.

Osrednja težava bo brezposelnost
Glavni cilji za leto 2010 bodo po Pahorjevih besedah enoodstotna gospodarska rast, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja za pol odstotka in zadržanje anketne brezposelnosti pod 7,5 odstotka. Doseganje teh ciljev naj bi omogočila izhodna strategija, katere osnutek je pripravljen. Pahor je sicer prepričan, da bo naša osrednja težava v letu 2010 brezposelnost. "Tega se zavedamo in se nanj tudi pripravljamo," pravi.

Ob tem je poudaril, da je predvsem pomembno, da zmagamo kot skupnost in da ne pustimo, da dve tretjini ljudi živita z enakimi dohodki kot prej: pod pragom revščine ali malo nad njim: "To ni nobena zmaga za Slovenijo."

Minimalna plača bo velik zalogaj
Prva preizkušnja vlade v novem letu bo zakon o minimalni plači, meni Pahor in dodaja, da morajo socialni partnerji pri višini minimalne plače najti pravo razmerje, ki bo še sprejemljivo tako za delodajalce in sindikate ter bo javnofinančno vzdržno.

"Znesek mora biti stimulativen za to, da so ljudje zaposleni in da s svojim delom lahko dostojno živijo. Hkrati ne sme biti previsok, da ne bi prišlo do učinka domin - če je minimalna plača previsoka in preblizu naslednjim razredom, je porušen trg dela," je dejal Pahor.

Začenja se boj med nacionalnimi gospodarstvi
Premier še pravi, da bo prihodnje leto prelomno, saj se začenja "boj" med nacionalnimi gospodarstvi. "Že prihodnji božič bo bistveno bolj jasno, katere ekonomije bodo v naslednjem razvojnem ciklu zmagovalke in katere poraženke," je dejal. Slovenija se bo zato morala odločiti, ali želi sodelovati v tej tekmi in po Pahorjevem mnenju bi morala.

Naše gospodarstvo se mora bolj internacionalizirati in vstopiti na trge, kjer Slovenija ni bila toliko prisotna, med njimi na trge Azije, severne Afrike, arabskih držav in Južne Amerike. Hkrati bi bilo treba bolj odpreti domači trg za tuje investicije, je še dodal premier.

Umik države naj se nadaljuje
Ob tem se Pahor zavzema, da bi se nadaljeval umik države iz gospodarstva, pri čemer pa je treba v razpravi, tudi v DZ-ju, določiti, katere so gospodarske in finančne institucije, ki so v nacionalnem interesu. "Država se mora postopno umikati iz gospodarstva kot lastnica, razen tam, kjer bomo ocenili, da je to v našem nacionalnem interesu," pravi. Kot primer družb v nacionalnem interesu je navedel Luko Koper in Novo Ljubljansko banko.

Sodimo med tiste ekonomije, ki so razmeroma uspešno prebrodile posledice krize. Najbolj uspešno smo reševali problem brezposelnosti, največ težav smo imeli s problemom likvidnosti.

Borut Pahor
Vlada: Pred nami boljše leto