Bo težava, ki že leta obremenjuje odnose med državama, dočakala rešitev? Foto: MMC RTV SLO
Bo težava, ki že leta obremenjuje odnose med državama, dočakala rešitev? Foto: MMC RTV SLO
Dolg Ljubljanske banke bodo obravnavali v Baslu

Pahor je spomnil, da sta s hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor v Bohinju 31. julija obljubila, da bodo rešitev za to vprašanje našli v 90 dneh, danes pa je 75. dan. Hrvaška je pripravljena, da se to vprašanje reši skladno s 7. členom priloge C sporazuma o nasledstvu iz leta 2001.

Ta člen določa rešitev vprašanja prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge na pogajanjih naslednic nekdanje Jugoslavije pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu.

Kot je še dejal Pahor, so tako med državama zdaj našli rešitev za še zadnje veliko odprto vprašanje, ki je skoraj 20 let obremenjevalo odnose med državama.

Dogovor potrdili tudi v Zagrebu
Dogovor so že potrdili tudi v Zagrebu. Hrvaška vlada je na seji odločila, da bo Hrvaška uradno izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogajanj. Vlada je ob tem pooblastila podpredsednika vlade in ministra za finance Ivana Šukerja, da o tem seznani BIS.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ob tem poudarila, da so s tem "naredili dober posel za Hrvaško, o kakršni koli prodaji česar koli, kaj šele ozemlja, ne samo da ni govora, ampak smo pokazali, kako se obnaša, živi in z lastnim delom tlakuje evropska pot".

Dobro voljo pokazal tudi Rohatinski
Julijski dogovor predsednikov vlad je podprl tudi guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski, ki je izrazil tudi pripravljenost banke na iskanje dvostranske rešitve. Zagotovil je tudi, da je Hrvaška narodna banka v zadnjih letih že večkrat skušala navezati stike s slovensko stranjo glede iskanja rešitve.

Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je pred dnevi povedal, da je pri vprašanju reševanja vprašanja dolga varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke obveljala ideja, da se pogovore prenese v Basel, kjer bi se obnovila pogajanja, ki so bila prekinjena leta 2002. Na njih bodo poleg Slovenije in Hrvaške sodelovale tudi preostale naslednice SFRJ-ja.

Dolg Ljubljanske banke bodo obravnavali v Baslu