Družba DZS je imela reprogram veljaven do konca letošnjega leta. Foto: RTV SLO
Družba DZS je imela reprogram veljaven do konca letošnjega leta. Foto: RTV SLO

Informacije nam na DUTB-ju niso ne potrdili ne zanikali, češ da "aktivnosti znotraj upravljanja posameznega primera ne komentirajo, vsaka informacija v zvezi z DZS pa je še posebej občutljiva, ker družba kotira na borzi." Prodaje tudi v DZS-ju niso komentirali, češ da z njo niso uradno seznanjeni.

Družba DZS, pod katero spadajo tudi Terme Čatež, časopisna hiša Dnevnik in Marina Portorož, ima oziroma je imela veljaven reprogram do konca letošnjega leta in je zato nad njo visela tudi možnost prisilne poravnave. Terjatve DZS-ja so znašale skoraj 80 milijonov, sklad York pa jih je odkupil za dobro polovico cene. Po naših informacijah so bila pogajanja naporna, saj naj bi v slabi banki precej oklevali s prodajo, a jih je York nato prepričal z najboljšo ponudbo.

Ko se je maja iztekel razpis za prodajo terjatev DUTB-ja do Petanovega premoženja, naj bi se zanje potegovala tudi največja ameriška investicijska banka - Bank of America Merrill Lynch International, za odkup DZS-jevih terjatev pa se je zanimal tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, lastnik portoroškega hotela Kempinski, ki ne skriva, da ga zanima še druga turistična infrastruktura v Sloveniji, vključno z Marino Porotrož, in neki kitajski sklad.

Težave z neposlušnim Petanom
Skupina DZS v lasti podjetij okrog Bojana Petana je imela konec lanskega leta za 165 milijonov evrov finančnih obveznosti. Približno polovica, 79 milijonov evrov, je odpadla na DUTB.

DZS je aprila 2014 z 12 bankami upnicami sklenila pogodbo o finančnem prestrukturiranju do konca leta 2016, a je imela slaba banka že od začetka težave z neposlušnim Petanom, zlasti glede odprodaje naložb in odplačevanja kreditov. Banke upnice so zato zahtevale Petanov odhod, a niso bile uspešne. Novi upnik, ki naj bi bil naklonjen Petanu, bo zdaj obvladoval že skoraj tri četrtine finančnega dolga DZS.