Nadzorniki pa na seji, ki je trajala skoraj osem ur, niso sprejeli sklepa glede prodaje časnika Delo. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki pa na seji, ki je trajala skoraj osem ur, niso sprejeli sklepa glede prodaje časnika Delo. Foto: MMC RTV SLO
"Uprava Mercatorja naj ponovno podpre prodajo"

Pivovarna Laško ima v Meractorju skoraj 24-odstotni lastniški delež, že nekaj časa pa si ga prizadeva prodati, saj je sama v velikih dolgovih. Zdaj se skupaj z bankami, ki prav tako prodajajo zasežene delnice, pogaja z Agrokorjem. Da tega ne podpira, je pred dnevi sporočila uprava Mercatorja, ki želi, da bi se prevzem družbe zgodil le, če se vanj vključita EBRD in/ali IFC.

Mercator je želel pred skrbnim pregledom družbe skleniti dogovor o zaščiti podjetja v prodaji tako z Agrokorjem kot z njegovimi partnerji pri nakupu - EBRD-jem, INFC-jem in One Eqity Partners. A so izvedeli, da konzorcija kupcev sploh ni.

A pogajanja se bodo, kot kaže, kljub temu nadaljevala, saj so v NLB-ju že potrdili, da je njihova namera prodati Mercator resna. In tako se mora po prepričanju nadzornega sveta obnašati tudi Pivovarna Laško. Upravi so namreč nadzorniki naložili, da konstruktivno sodeluje znotraj konzorcija bank, ki prodaja Mercator, in teži k ciljem, ki jih bo uresničeval bančni konzorcij.

O prodaji Dela še ni odločitve
Niso pa še sprejeli sklepa, kako prodati časnik Delo, saj na četrtkovi seji še niso imeli končane različice študije o prodaji. Prvi nadzornik Pivovarne Laško Vladimir Malenković je pojasnil, da iz nje ni razvidno, ali pristopiti k prodaji Dela kot celoti ali bi bilo bolj smiselno Delo razdeliti na dva dela, in sicer na časopisnega, ki bi vključeval Delo in Slovenske novice, ter na preostalo premoženje. V tem bi bili vključeni distribucija, tiskarna in časnik Večer.

"Uprava Mercatorja naj ponovno podpre prodajo"