Med osumljenimi naj bi bile odgovorne osebe iz družb, ki so posredni ali neposredni lastniki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Med osumljenimi naj bi bile odgovorne osebe iz družb, ki so posredni ali neposredni lastniki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Nove ovadbe v zadevi Laško?

Policija naj bi domnevne nezakonitosti, ki naj bi jih storile odgovorne osebe sedmih družb, že preverjala. Kot navaja časopis Dnevnik, gre za zlorabe položaja in pravic pri lastniški konsolidaciji pivovarne, natančneje pri njenem financiranju.

Ali navedbe časopisa držijo in ali je med osumljenimi tudi predsednik uprave laške pivovarne Boško Šrot, smo preverili tudi pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev, vendar nam odgovora zaradi varovanja zaupnih podatkov niso mogli posredovati.

Odzvali pa so se v Pivovarni Laško, kjer pravijo, da niso prejeli nobene kazenske ovadbe, ki bi obravnavala katero koli od odgovornih oseb. Prav tako ne vidijo možnosti, da bi ovadbe obstajale, "saj so bile vse aktivnosti podjetja in posameznikov zakonite."

Dve smeri financiranja
Kot razlagajo pri časopisu, je torej sporno financiranje, to pa naj bi potekalo po dveh tokovih. Po enem naj bi sredstva za konsolidacijo zagotovili prek družbe Atka Prima, ki je lastnica Kolonela, nato pa prek Centra Naložb, katerega 78-odstotni lastnik je Kolonel. Prek tega podjetja naj bi se financiranje nadaljevalo prek Infond Holdinga, ta pa je v 70-odstotni lasti Centra Naložb. Tako naj bi po verigi prišli do Pivovarne Laško, ki je v 37-odstotni lasti prav Infond Holdinga. Ta podjetja naj bi verižila sredstva z najemanjem posojil.

Drugi tok naj bi potekal prek Cestnega podjetja Maribor, ki je 12,9-odstotni lastnik pivovarne, podjetja Fidina, ta ima v lasti 5,8 odstotka Laškega, in podjetja Koto. Po konsolidiranju prve skupine naj bi se nato ta podjetja povezala z njimi in prevzela pivovarno. Skupaj naj bi šlo za prevzem 102 milijonov evrov.

Dnevnik še navaja, da je Infond Holding z 20 milijoni evrov zavaroval posojila, ki naj bi mu jih zagotovila kar Pivovarna Uninon, kjer je Boško Šrot predsednik nadzornega sveta.

V Pivovarni Laško pa na to pravijo, da jih "čudijo medijske navedbe o 'nekih denarnih tokovih, ki bi naj potekali med različnimi podjetji', saj le-ti niso obstajali."

C. R.

Nove ovadbe v zadevi Laško?