V primerjavi s ponedeljkom je bila slika na Ljubljanski borzi tokrat prav nasprotna. Pocenile so se le Telekomove delnice. Foto: MMC RTV SLO
V primerjavi s ponedeljkom je bila slika na Ljubljanski borzi tokrat prav nasprotna. Pocenile so se le Telekomove delnice. Foto: MMC RTV SLO
Societe Generale
Delnice francoske banke Societe Generale so v ponedeljek padle za nadaljnjih deset odstotkov. Foto: Reuters

Kupci so se tako odzvali na govorice, da je Pivovarna Laško na pragu prevzema, čeprav nekateri pred parlamentarnimi volitvami tega ne pričakujejo. Prometa je bilo za 3,2 milijona evrov, kar je največ letos. Cena se je gibala od 85 do 88,5 evra. Z dvema milijonoma evrov po prometu sledi Krka, ki je pridobila 1,1 odstotka. Zadnji posli so se sklepali pod enotnim tečajem, pri 114 evrih.

Intervju z borznim posrednikom Tomislavom Apolloniom: Spanec borznih posrednikov je včasih krajši.
Telekom ni nadaljeval ponedeljkove rasti
Okrog dva odstotka dražje so delnice Mercatorja, Nove KBM, Gorenja, Luke in Petrola. Med vodilnimi papirji sta se pocenila le Aerodrom in Telekom, in sicer za okrog dva odstotka. Slovenski borzni indeks (10.358 točk) se je zvišal za 1,12 odstotka in tako nadomestil polovico ponedeljkovega padca. Že osmič zapored se je njegova vrednost spremenila za več kot odstotek, kar se že zlepa ni zgodilo. Indeks investicijskih skladov PIX (6.553 točk) je izgubil pol odstotka.

Od jutri ameriške obresti spet precej nižje?
Svetovni trgi so še naprej zelo volatilni. Beseda, ki je ne marajo niti lektorji niti večina borznih vlagateljev, označuje velike odstotne spremembe delniške indeksov v eno ali drugo smer. Tokijski Nikkei je na primer v ponedeljek izgubil štiri odstotke, danes pa pridobil tri (13.478 točk), kar je bil odziv na spodbuden začetek tedna v ZDA, kjer trg verjame, da bodo Zvezne rezerve v sredo šepajočemu gospodarstvu priskočile na pomoč z novim znižanjem obrestne mere.

Dow Jones pridobil 176 točk
Analitiki pričakujejo, da bo prvi človek Feda Ben Bernanke obresti spustil še za pol odstotne točke, na tri odstotke, potem ko je krepak padec decembrske prodaje novih stanovanj še poglobil krizo na nepremičninskem trgu. Indeks Dow Jones (12.383 točk) se je zvišal za 1,5 odstotka. Delnice največje ameriške banke Bank od America so poskočile za dobre štiri odstotke. Evropa je v ponedeljek naredila korak nazaj, danes dopodlne pa spet krenila navzgor.

T. O.