Sudža je operativna točka za dobavo ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine.  Foto: Reuters
Sudža je operativna točka za dobavo ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine. Foto: Reuters

Simulacije Evropskega združenja sistemskih operaterjev za plin (ENTSOG) glede morebitne popolne prekinitve tranzitnih poti ruskega plina prek Ukrajine v Evropo ob zadostni napolnjenosti skladišč plina, to je 90- in večodstotni, kažejo ustrezno visoko razpoložljivost evropske plinske infrastrukture za zagotavljanje plina odjemalcem v EU-ju tudi prek zimskega obdobja iz drugih virov in dobavnih poti, denimo cevnih terminalov in terminalov za utekočinjeni plin, so zapisali v družbi Plinovodi, operaterju plinskega prenosnega sistema, in dodali, da so skladišča v EU-ju trenutno napolnjena 86-odstotno.

Poleg tega so se v zadnjem obdobju razmere na plinskem trgu zelo spremenile, Evropa in Slovenija pa nista več tako močno odvisni od dobav plina iz Rusije. "Prepričani smo, da bodo dobavitelji plina, ki oskrbujejo odjemalce v Sloveniji, tudi ob morebitnih novih zaostrovanjih na rusko-ukrajinski meji oskrbeli Slovenijo z želenimi količinami plina," so navedli. Slovenija bi bila s tem tudi v primeru prekinitve ruske dobave prek Ukrajine nemoteno oskrbovana.

Ukrajinske vojaške operacije v Sudži

Ukrajinska vojska je v torek začela vojaške operacije v ruski Kurski oblasti, kjer je v kraju Sudža operativna točka za dobavo ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine in predstavlja del plinovoda, ki je lani v Evropo prenesel približno 14,65 milijarde kubičnih metrov plina. Ukrajinska poteza je sprožila ugibanja, kaj bi lahko pomenila za dobavo ruskega plina prek ukrajinskega ozemlja.

Iz Rusije je dobava plina prek Ukrajine v preteklosti potekala po dveh večjih krakih oziroma transportnih smereh, prek Sudže in Sohranovke. Od ruske zasedbe mejne kompresorske postaje Sohranovka maja 2022 se dobava ruskega plina izvaja samo za količine, ki v Ukrajino vstopajo prek mejne postaje Sudža, so pojasnili v družbi Plinovodi.

Tranzitne količine ruskega plina prek Sudže so po njihovih navedbah že nekaj mesecev stabilne. "V zadnjih dneh se je pretok prek Sudže sicer nekoliko zmanjšal, vendar skladno z zmanjšanimi nominacijami dobaviteljev plina. Glede tlačnih ravni na ruski strani trenutno ni novih poročanih posebnosti," so navedli v Plinovodih. Če bi se prekinitev dobave plina zgodila tudi na mejni točki Sudža, bi to pomenilo popolno prekinitev dobave ruskega plina čez Ukrajino v Evropo, so poudarili.

Ruski plin sicer prihaja v Evropo tudi po plinovodu Turški tok – do držav jugovzhodne Evrope, zlasti v Srbijo, pa tudi na Madžarsko, so dodali.

Delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije je bil lani še zmeraj prevladujoč. Foto: Reuters
Delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije je bil lani še zmeraj prevladujoč. Foto: Reuters

Vpliv na cenovno volatilnost

Ukrajinska stran že dalj časa ponavlja, da pogodbe o dobavi ruskega plina prek Ukrajine, ki poteče konec letošnjega leta, nima namena podaljšati, bo pa morebitnim evropskim interesentom pomagala pri prevzemu ruskega plina na ukrajinsko-ruski meji in pri dobavi v Evropo. Če se zgodi prekinitev dobave, bo morala Evropa trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga.

"Obe spremembi bosta najverjetneje močneje vplivali na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk, predvsem avstrijskega VTP, navkljub dejstvu, da Avstrija sicer pospešeno spreminja strukturo svojih dobavnih virov. Trenutne vojaške operacije v bližini ukrajinske vstopne točke Sudža bi v primeru eskalacije in posledično motenj v transportu prek omenjene točke opisani učinek prinesle nekaj mesecev prej," so navedli pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom Geoplinu.

Prek omenjene avstrijske točke, gre za veliko plinsko vozlišče Baumgarten na vzhodu države, plin prejema tudi Slovenija. Iz Avstrije je po podatkih agencije za energijo lani prejela 68,3 odstotka vsega uvoženega plina. Po oceni agencije je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.

Slovenija sicer plin dobiva iz različnih virov, lani pa je oskrbo poleg uvoza iz Avstrije zagotavljala predvsem z uvozom iz Alžirije. Od tam je prek Italije po podatkih agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina.

Geoplin je na podlagi pred kratkim podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju.

Rusija je sicer že pred časom napovedala, da bo v primeru, če Ukrajina pogodbe o dobavi ruskega plina prek svojega ozemlja ne bo podaljšala, našla alternativne dobavne poti. Med drugim omenja pošiljke v obliki utekočinjenega plina.

Obvestilo uredništva:

STA je prvotni članek glede težav pri transportu ruskega plina zaradi spopadov v Sudži umaknil in objavil novega.