Na negotovo petkovo dopoldne v Evropi sta imeli precejšen vpliv banka Royal Bank of Scotland, ki je imela v prvem letošnjem polletju milijardo funtov izgube (delnice so padle za 15 odstotkov), in zavarovalnica Allianz, ki v prihodnost ne zre z optimizmom. Foto:
Na negotovo petkovo dopoldne v Evropi sta imeli precejšen vpliv banka Royal Bank of Scotland, ki je imela v prvem letošnjem polletju milijardo funtov izgube (delnice so padle za 15 odstotkov), in zavarovalnica Allianz, ki v prihodnost ne zre z optimizmom. Foto:
Borza
Slovenski borzni indeks 4.184 se je v petek znižal za pol odstotka, vseeno pa je teden končal za tretjino odstotka višje, kot ga je začel. Foto: MMC RTV SLO
Infond razpada po delih

Sesuvanje "Šrotovega imperija" ima uničujoče posledice zlasti za lastnike Infonda Holdinga, ki so samo letos izgubili že več kot 90 odstotkov vložka, njihove delnice pa so vredne le še 0,34 evra. V primeru popolnega zloma tega holdinga, ki je prej obvladoval Pivovarno Laško in Mercator, ta teden pa sta banki NLB in Abanka unovčili zastavljene delnice omenjenih podjetij, bi delničarji seveda ostali brez vsega. Promet se je po dveh rekordnih dneh drastično znižal in bil prav dopustniški, saj ni dosegel niti milijona evrov. S Krko ga je bilo le za 220 tisoč evrov, njen enotni tečaj je nižji za pol odstotka. S Telekomom je bilo za 135 tisoč evrov prometa, večina poslov pa je bila sklenjena pri 168,8 evra.

Tečaji najprometnejših delnic:

KRKA

-0,49%

71,60 EUR

TELEKOM

+0,28%

168,73

AERODROM

-0,07%

30,24

NOVA KBM

-1,43%

11,72

PETROL

+0,36%

303,45

PIV. LAŠKO

-4,45%

31,17

LUKA

-0,08%

24,05


Cisco še ne opaža okrevanja
Pred objavo podatkov o julijskem trgu dela je na tujih borzah čutiti nekaj negotovosti in unovčevanja dobičkov po nedavni rasti, po kateri so delniški indeksi blizu ravnem z lanske jeseni. Dow Jones (9.256 zočk) se je v četrtek znižal za četrtino odstotka. Največje izgube so utrpeli telekomunikacijski velikani in podjetja, ki proizvajajo izdelke za široko potrošnjo, potem ko je Procter & Gamble v zadnjem četrtletju prodajo zmanjšal za 11 odstotkov. Dodatno je obzorje zameglila napoved tehnološkega podjetja Cisco, da je še prezgodaj govoriti o okrevanju gospodarstva, čeprav kar nekaj podatkov kaže na izboljšanje razmer. Nenazadnje tudi ameriška prodaja na drobno, ki je julija še nazadovala, vendar manj od napovedi.

Bank of England povečuje likvidnost
Čeprav sta bila zadnja dneva negativna, je širši indeks S & P 500 še vedno 47,4 odstotka nad marčevskim 12-letnim dnom. Da se je pomladanska rast nadaljevala tudi poleti, gre zasluga zlasti poslovnim rezultatom 2. četrtletja, ki so bili večinoma boljši od pričakovanj. Evropa se včeraj še ni opehala. Serija opogumljajočih novic o poslovanju podjetij v prvem polletju je povzročila 14. porast indeksa FTSEurofirst 300 (938 točk) v zadnjih 19 trgovalnih dneh. Pridobivale so zlasti britanske banke, potem ko se je Bank of England odločila, da z odkupi državnih obveznic še poveča likvidnost finančnega sistema. Na pozitivni strani so izstopala še prehrambna podjetja, kot je Unilever.

Infond razpada po delih