Podizvajalci pomurske avtoceste ne bodo zaprli. Foto: BoBo
Podizvajalci pomurske avtoceste ne bodo zaprli. Foto: BoBo
Dars
Na darsu zatrjujejo, da si prizadevajo, da bi problematiko rešili. Foto: BoBo

Društvo podizvajalcev je za petek napovedano popolno zaporo pomurske avtoceste preklicalo in napovedalo začetek kampanje pritiska. Predsednik društva Mirko Požar je v sporočilu za javnost zapisal, da državne obveznosti do podizvajalcev ne morejo čakati na jesen ali na novo vlado, saj so nekateri podizvajalci, ki so gradili avtoceste, že na robu propada.

Podizvajalci "računajo" na srečanje z ministrom
Podizvajalci pričakujejo takojšen sestanek z ministrom Patrikom Vlačičem, s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, z upravo Družbe za avtoceste RS (Dars) in upravo agencije za upravljanje kapitalskih naložb države. Pričakujejo tudi takojšnjo razrešitev problematike v gradbeništvu, in sicer še preden se odločevalci odpravijo na poletne počitnice.

Podizvajalci bodo dejavnosti v okviru kampanje, ki so jo poimenovali Stop državnemu sprenevedanju, izvajali, vse dokler ne bodo prejeli plačila za opravljeno delo pri gradnji državnih avtocest.

Ogroženih 500 delovnih mest
V društvu so še opomnili, da je državni zbor že maja priporočil vladi, Darsu, agenciji in ministrstvu za promet, da nemudoma pristopijo k reševanju omenjene problematike in v najkrajšem času ponudijo konkretne rešitve za poplačilo podizvajalcev.

"Zaradi neodgovornega ravnanja vlade je ta trenutek ogroženih 500 delovnih mest, ceste ostajajo brez uporabnih dovoljenj, Slovenija pa bo zaradi neporavnanih obveznosti do podizvajalcev očitno izgubila več sto milijonov evrov iz kohezijskih skladov," so opozorili podizvajalci.

Dars: Prizadevamo si za rešitev problematike
Podizvajalci se že od začetka leta bojujejo za poplačilo neplačanih del pri gradnji avtocest. Od Darsa terjajo unovčenje bančnih garancij, ki so namenjene za poplačilo podizvajalcev. V Darsu pa medtem poudarjajo, da bančnih garancij za to ne morejo unovčiti, tako je pokazalo tudi pravno mnenje, ki so ga naročili.

Na Darsu poudarjajo, da si že ves čas skrbno prizadevajo za rešitev problematike. To nazadnje kaže tudi podatek, da so v obdobju od septembra 2009 pa do zdaj zagotovili za 22,2 milijona evrov poplačil podizvajalcev in s tem jim je uspelo rešiti vsaj 130 njihovih zahtevkov.

Podizvajalci so protest s počasno vožnjo s tovornimi vozili po pomurski avtocesti že izvedli sredi junija, dva tedna pozneje so protest z osebnimi vozili izvedli na dolenjskem avtocestnem kraku, prejšnji teden pa še na primorski avtocesti.