Predsednik vlade Janez Janša na odprtju novih prostorov v Ajdovščini. Foto: Twitter/Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša na odprtju novih prostorov v Ajdovščini. Foto: Twitter/Vlada RS

V Ajdovščini so odprli nove proizvodne prostore in laboratorije podjetja Bia Separations – Sartorius, s katerimi v podjetju za petkrat povečujejo svoje proizvodne zmogljivosti. Odprtja se je udeležil tudi premier Janez Janša. "Veseli me, da se ustvarjajo nova dobro plačana delovna mesta," je dejal v nagovoru.

Podjetje Bia Separations – Sartorius je razvijalec monolitne tehnologije in proizvajalec kromatografskih kolon za proizvodnjo in čiščenje ter analizo velikih biomolekul. Kot so pojasnili v podjetju, bodo na površini 3200 kvadratnih metrov novih prostorov proizvajali kromatografske kolone, ki so namenjene čiščenju novih generacij zdravil.

V kabinetu predsednika vlade so dodali, da bo podjetje s širitvijo proizvodnje in laboratorijskih zmogljivosti omogočilo zadostitev potrebam povpraševanja pri covidnih projektih. Prav tako se bosta z novo pridobitvijo omogočila tudi skrajšanje dobavnih rokov in avtomatizacija proizvodnje.

Poleg Janše so se dogodka udeležili tudi minister za zdravje Janez Poklukar, direktor podjetja Bia Separations Aleš Štrancar, generalni direktor podjetja Sartorius Joachim Kreuzburg, direktor oddelka za bioprocesne rešitve in član upravnega odbora Sartoriusa Rene Faber, finančni direktor Sartoriusa Rainer Lehmann, vodja integracije Bia Separations – Sartorius Thorsten Peuker in župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

"Ajdovščina doživlja gospodarski preporod"

Kreuzburg je v nagovoru ob odprtju novih prostorov uspeh ajdovskega podjetja primerjal z gradnjo vesoljske rakete: "Njihova izjemna zgodba je nastala, ker so skupaj delali pravi ljudje. Z veliko poguma in zavedanja, da delajo prave stvari, da so lahko prišli do uspeha," je dejal. Verjamem, da bo tudi tretja faza širitve kmalu začela nastajati.

"Upam, da bomo zdaj šli stabilneje naprej, in z novim partnerjem verjamem, da se bo to tudi dogajalo. Počasi se tudi podjetje pomlajuje, z junijem se vodstvu pridružuje še nova direktorica Jana Krapež Trošt. Dela in izzivov imamo več kot dovolj. Gremo naprej v nove zmage," je dodal Štrancar.

"Ajdovščina doživlja gospodarski preporod, h kateremu prispeva tudi vse uspešnejša Bia Separations – Sartorius. Podjetje je dokaz, da je z vztrajnim delom in inovativnostjo ter veliko vložene energije mogoče uspeti v svetovnem merilu. Do konca decembra se obeta še 50 novih delovnih mest, česar se zelo veselimo, sploh ker gre za mesta z dodano vrednostjo," pa je poudaril ajdovski župan.

Podjetje trenutno zaposluje 134 ljudi, že letošnje leto pa načrtujejo skleniti s 182 sodelavci. To bo dvakrat več od decembra 2019, ko je ekipa štela 80 zaposlenih, so zapisali v družbi. Napoved šestmilijonske investicije so napovedali na začetku lanskega leta. Za drugo polovico leta načrtujejo še zaključek druge faze in dodatnih novih 2000 kvadratnih metrov prostorov.