V najkrajšem mogočem času bomo pridobili garancijo za izvedbo del in tudi začeli dela, so sporočili iz CPM-ja in dodali, da so med dolgotrajnim postopkom utrpeli tudi poslovno škodo. Foto: MMC RTV SLO
V najkrajšem mogočem času bomo pridobili garancijo za izvedbo del in tudi začeli dela, so sporočili iz CPM-ja in dodali, da so med dolgotrajnim postopkom utrpeli tudi poslovno škodo. Foto: MMC RTV SLO
Markovec
Izbran je bil najugodnejši ponudnik. Foto: MMC RTV SLO

Po skoraj letu dni dolgem postopku izvedbe javnega naročila bo tako družba CPM lahko začela gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper-Izola.

Prvi razpis zaradi pritožb razveljavljen
Spomnimo, razpis za gradnjo predora Markovec je bil objavljen 26. septembra lani. To je bil drugi razpis, saj je Dars prvega po številnih zapletih s pritožbami razveljavil.

Družba CPM v skupnem nastopu z Alpine Bau je med štirimi ponudniki oddala najnižjo ponudbo za gradnjo predora Markovec v vrednosti 64,5 milijona evrov. Ponudbe za gradnjo predora so oddali tudi avstrijski Strabag (92,7 milijona evrov), družba Riko v skupnem nastopu z družbo Konstruktor inženiring iz Splita (88,8 milijona evrov) in SCT v skupnem nastopu s Primorjem (81,9 milijona evrov).

Dars je za izvedbo del izbral najcenejšega ponudnika, družbi CPM in Alpine Bau, a tudi drugi razpis ni minil brez pritožb. Na odločitev Darsa sta se pritožili družbi SCT in Primorje, vendar je državna revizijska komisija njuno zahtevo za revizijo postopka na začetku letošnjega septembra zavrnila.

Podpis nato odložil predlog za stečaj
Podpis pogodbe za gradnjo predora je bil nato odložen zaradi vloženega predloga za stečaj družbe CPM, ki ga je vložila družba Avtoprevoz Gramet trade. Ta je opravljala dela na avtocestnem programu kot podizvajalec družbe NGR, ki ji je poroštveno izjavo izdala družba CPM, sicer večinski lastnik in obvladujoča družba NGR, zakoniti zastopnik obeh pa je bil isti. Terjatev družbe Avtoprevoz Gramet trade do NGR je skupaj z obrestmi znašala 668.651 evrov. Okrožno sodišče v Mariboru je na naroku zavrnilo vse dokaze predlagatelja in ugotovilo, da družba CPM ni trajno nelikvidna kot tudi ne dolgoročno plačilno nesposobna.

Med čakanjem na odločitev sodišča o stečaju družbe CPM sta družbi SCT in Primorje na Dars posredovali zahtevo po obnovi postopka za izbiro izvajalca gradnje predora Markovec, ker naj bi Dars po mnenju informacijske pooblaščenke bistveno kršil pravila postopka izbire izvajalca. Zahteva je bila zavrnjena.