Nekateri členi v verigi preskrbe s hrano imajo izrazito prevladujoč položaj, nekateri členi, predvsem pridelovalci hrane, pa so izrazito v podrejenem položaju. Foto:
Nekateri členi v verigi preskrbe s hrano imajo izrazito prevladujoč položaj, nekateri členi, predvsem pridelovalci hrane, pa so izrazito v podrejenem položaju. Foto:

Že na odboru za kmetijstvo so ugotovili, da obstajajo velika neravnovesja moči med posameznimi členi v verigi preskrbe s hrano, saj imajo nekateri členi izrazito prevladujoč položaj, nekateri členi, predvsem pridelovalci hrane, pa so izrazito v podrejenem položaju.

Poslanci in ministrica za ureditev razmerij
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je povedala, da se je sešla z ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom ter predstavniki trgovcev, predelovalcev, pridelovalcev hrane in kupcev. Radićeva je zatrdila, da je bila debata zelo konstruktivna in da so sprejeli sklep o tem, da bodo podpisali poseben dogovor, ki bo ta razmerja uredil.

Ministrica za gospodarstvo je dodala, da je odgovornost za konkurenčnost na ramenih vsakega posameznika, ki v verigi sodeluje. Franc Bogovič (SLS) pa meni, da je težava v tem, ker so pridelovalci premalo organizirani in zaradi tega ne morejo biti konkurenčni, so odvisni zgolj od predelovalcev in trgovcev.

Odbor za gospodarstvo podprl sklepe odbora za kmetijstvo
Sklepi, ki sta jih potrdila odbora za kmetijstvo in gospodarstvo, bodo urejali ravnovesja med posameznimi členi v prehranski verigi. Hkrati predlagajo, da omenjeni ministrstvi opravljata nadzor nad cenami izdelkov, od pridelave do trgovine. Sprejeti sklep nalaga tudi nadzor nad skritimi in dodatnimi stroški, ki hrano še dražijo.

Po mnenju odbora najpomembnejši sprejeti sklep ureja konkurenčnost in neodvisnost pridelovalcev hrane, saj spodbuja povezovanje posameznih kmetijskih panog v zadruge in podobne organizacije, ki bi kmetom zagotovile manjšo odvisnost, povečevale konkurenčnost ter okrepile pogajalski položaj proizvajalcev hrane nasproti predelovalcem in trgovcem.