Foto:
Foto:
Aerodrom Ljubljana
Bistvenega vpliva finančna kriza na poslovanje Aerodroma Ljubljana letos najverjetneje ne bo imela, bo pa v prihodnje verjetno vplivala na obseg povpraševanja po storitvah družbe. Se pa spremenjeno stanje na trgu odraža tudi v težavah pri pridobivanju novih letalskih prevoznikov. Foto: RTV SLO
Luka Koper
Finančna kriza bo na Luko Koper vplivala predvsem v obliki zniževanja intenzitete rasti v primerjavi s preteklimi leti in zaostrenimi pogoji zadolževanja. Ocenjujejo, da se bo več svetovnih podjetji zaradi namena zniževanja stroškov odločalo za premestitev proizvodnje na trge s cenejšo delovno silo. Med temi najbolj prednjačijo gospodarstva na Daljnjem vzhodu, ki so hkrati tudi najpomembnejše trgovinske partnerice Luke Koper. Foto: MMC RTV SLO
V NKBM-ju do zdaj niso zaznali nobenih večjih odmikov pri dvigih denarja s strani komintentov, res pa je, da so v zadnjem času strankam posvetili še nekaj več pozornosti in odgovarjali na morebitna vprašanja strank. Na področju aktivnih bančnih poslov niso uvedli nobenih sprememb, a kljub temu pozorno spremljajo, kako se bodo razvijale razmere na finančnih trgih. Foto: MMC RTV SLO

V Elanu se je bistveno zmanjšalo naročilo za jadrnice, do odstopanj pa prihaja tudi pri smučeh. Finančna kriza bo za Elan, ki se že več let spopada s težavami, tako le še dodaten udarec, zaradi katerega je odpuščanje neizogibno. V družbi že pripravljajo seznam presežnih delavcev, o natančnih številkah pa ne želijo govoriti.

V Revozu novembra 200 delavcev manj
V Revozu so že pretekli teden napovedali zmanjšanje proizvodnje in posledično zmanjšanje števila delavcev. Z novembrom bo tako v novomeškem podjetju 200 delavcev manj, s treh izmen pa bodo prešli na dve izmeni in pol. Število delavcev bodo zmanjšali z nepodaljševanjem pogodb za določen čas in z odpovedmi pogodb tujim delavcem, ki so jih najeli prek agencij.

Ker se je na finančno krizo z manjšo prodajo novih vozil že odzvala avtomobilska industrija, posledice čutijo tudi v Cimosu. Septembra so imeli za 10 odstotkov manj naročil, zagotavljajo pa, da kljub njihovem zmanjšanju naročil ni odpovedal nihče. Delovna mesta za zdaj niso v nevarnosti, če se bo treba prilagoditi tudi na kadrovskem področju, pa bodo najbolj ranljivi delavci s pogodbami za določen čas.

V Adria Mobilu že čutijo posledice padca povpraševanja. Eden izmed ukrepov je zmanjšanje dinamike proizvodnje.

Če se bo kriza še poglabljala, bo to vplivalo tudi na rast prodaje pri kupcih in posledično na rast prodaje Etola. Že zdaj v družbi beležijo nižje prihodke iz poslovanja z vrednostnimi papirji ter višje odhodke obresti in tečajnih razlik.

V Pivovarni Laško pričakujejo manjše povpraševanje
Težav pri financiranju ne izključujejo niti v Pivovarni Laško. Za zdaj kriza nanje še ne vpliva, kljub temu pa pričakujejo, da bo predvsem padec življenjske ravni prebivalstva imel vpliv na manjše povpraševanje in s tem na manjšo porabo njihovih proizvodov. Skupina Pivovarna Laško je v prvih devetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani prodala za 1,6 odstotka manj pijač.

Tudi poslovanje Iskre Avtoelektrike je pod vplivom zaostrenih gospodarskih razmer. V družbi ocenjujejo, da bo recesija vplivala na poslovanje predvsem z nižjim povpraševanjem kupcev in z višjimi stroški financiranja. V okviru ukrepov za blažitev posledic so izpostavili predvsem zmanjševanje zaposlovanja delavcev za določen čas, prerazporejanje zaposlenih na programe, ki rastejo, in omejevanje drugih stroškov.

V Prevent Globalu posledic finančne krize zaenkrat še ne čutijo. Glede na to, da je povpraševanja po avtomobilih po svetu vse manj, da je manj tudi lizingov, ki so pospeševali prodajo, to vodi v zmanjšan obseg proizvodnje. Če se bo tak trend nadaljeval, bo prvi ukrep avtomobilske industrije ta, da ne bo več podaljševala pogodb za nedoločen čas, naslednji korak pa je instrument čakanja na delo, verjetno pa bo ponekod treba tudi v programe viškov.

Gorenje relativno še povečalo tržni delež
Razmere na prodajnih trgih v Gorenju najprej vidijo v obliki finančne krize, ki se je začela v finančnem sektorju v ZDA in se je razširila tudi v Evropo, in kot ohranjevanje gospodarskih aktivnosti v Evropi, še posebej na zahodu. V Gorenju prodaja poteka skladno z načrtovano dinamiko, glede na to, da pada celotni trg, Gorenje pa ohranja svoj položaj, relativno gledano celo povečuje svoj tržni delež.

Neugodne razmere na globalnih finančnih trgih nimajo pomembnejšega vpliva na poslovanje Term Čatež. Z ustreznimi povezavami z bankami in na podlagi obstoječih kreditnih linij je kratkoročna plačilna sposobnost Term Čatež nespremenjena in ne podlega dogajanjem na svetovnih trgih.

Koliko časa bo trajala finančna kriza, v družbah ne znajo napovedati
V Intereuropi ocenjujejo, da bo finančna kriza vplivala na vse dejavnike prihodnjega poslovanja. Zmanjšalo naj bi se povpraševanje po storitvah kopenskega prometa, manjše povpraševanje na trgih zahodne Evrope pa naj bi nadomestili z usmeritvijo na vzhodne in jugovzhodne trge, kjer še naprej pričakujejo razmeroma visoko rast.

Kako se bo globalna finančna kriza odražala na poslovanju podjetij prihodnje leto, pa posamezna podjetja ne znajo oceniti. Prav tako ne morejo napovedati, koliko časa bo trajala finančna kriza.

A. M.