Foto:
Foto:

Največji lastnik Droge je angleška družba ED&F Man Coffee, ki ima v lasti 19,177 odstotka delnic, njena podružnica v Ljubljani pa ima 0,493 odstotka delnic Droge, kar je enako deležu, za katerega so nadzorniki Kolinske upravi dali pooblastilo za nakup.

Ljubljanska borza je zaradi varstva interesov vlagateljev zaustavila trgovanje z delnicami Kolinske in Droge. Kot so sporočili z borze, so se za to odločili zaradi informacij v zvezi z napovedano javno objavo sklepov seje nadzornega sveta Kolinske glede nameravanega kapitalskega povezovanja med Kolinsko in Drogo.

Nadzorni svet družbe Kolinska se je na torkovi seji tudi seznanil s študijo o položaju slovenske živilskopredelovalne industrije ter s položajem in pripravljenostjo Kolinske na vstop v EU.

Droga: Pričakovan korak
Uprave Droge je soglasje nadzornega sveta Kolinske sprejela kot pričakovan korak, ki lahko dolgoročno prispeva h konsolidaciji slovenske prehrambene industrije, so sporočili iz Droge. Predstavnica za stike z javnostmi v Kolinski Mojca Lukančič pa je pojasnila, da bo Kolinska podrobnejše sporočilo za javnost posredovala v četrtek dopoldne.

V Drogi so še zapisali, da omenjeni dogodek ne spreminja zastavljenih strateških usmeritev družbe, ki zagovarja konsolidacijo panoge v primeru doseganja sinergij in pozitivnih poslovnih učinkov. Nadaljnji koraki Droge v smeri konsolidacije prehrambene industrije bodo zato opravljeni postopno na podlagi temeljite analize panoge.