Alpina bo odpustila 83 delavcev. Foto: BoBo
Alpina bo odpustila 83 delavcev. Foto: BoBo

Do konca leta naj bi bilo v Žireh še okoli 160 zaposlenih. Na uradu za delo v Škofji Loki so pripravljeni, odpuščeni delavci pa bi lahko dobili zaposlitev tudi pri drugih delodajalcih na Škofjeloškem.

V Žireh bodo ostali orodjarna in oddelek za vlivanje plastike ter delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Seznam presežnih delavcev je znan.

"Vse skupaj naj bi jih bilo 83. 23 s ponudbo druge pogodbe v drugem oddelku v Alpini. Za 38 se na žalost ne vidi zaposlitve v Alpini. Pri drugih pa je ponudba za čakanje in za upokojitev," pravi predsednica sindikata Alpine Janja Tinauer.

Delavci, ki so se znašli na seznamu, so v Alpini pustili več let dela. "Ljudje so zelo razočarani Tukaj so bili 20 do 30 let in še kakšno leto več. Eno obdobje se končuje. Upam, da jim bo zavod za zaposlovanje pomagal," še pravi predsednica sindikata.

Na škofjeloškem uradu za delo Zavoda za zaposlovanje v Kranju so pripravljeni in spremljajo razmere, pojasnjuje direktor območne enote Uroš Kopavnik: "Velika večina bo dosegla pogoje za upokojitev v času prejemanja denarnega nadomestila. Kar pa seveda ne pomeni, da ne bodo aktivni, kajti mi se bomo vsakemu od njih prilagodili, z vsakim izmed njih bo narejen zaposlitveni načrt."

Odpuščeni delavci bi lahko našli novo zaposlitev tudi v drugih panogah. "Proizvodne panoge, različne tehnične stvari, tudi strojništvo, kovinarstvo, ne glede na raven izobrazbe. Pravzaprav je tisto, kar se najbolj išče, želja in odnos do dela," je dejal Kopavnik in dodal, da je na Škofjeloškem najnižja stopnja brezposelnosti, več kot dvajset delodajalcev na tem območju pa išče nove delavce.