V Alpini bodo odpuščali. Foto: BoBo
V Alpini bodo odpuščali. Foto: BoBo

Konec prejšnjega meseca je Alpina v Žireh zaposlovala 228 ljudi, do konca leta pa se bo njihovo število zmanjšalo za 60. V proizvodni obrat v Bosno bodo preselili del proizvodnih linij, in sicer montažne linije čevljev za alpsko smučanje, obutve za smučarski tek in pohodno obutev ter sekalnico, so za STA pojasnili v Alpini.

Na sedežu podjetja v Žireh bosta ostala orodjarna in oddelki za vlivanje plastike, prav tako pa tudi vsa delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, torej celoten oddelek razvoja, marketinga in prodaje.

Reorganizacija bo potekala na vseh oddelkih, tako v proizvodnji kot tudi v režiji. Potem ko bodo s predlogom seznanili predstavnike delavcev in sindikata, bodo znana točna delovna mesta, ki bodo vključena v program presežnih delavcev in se bodo do konca letošnjega leta ukinila.

Vodstvo podjetja se je zavezalo, da bo v največji možni meri uporabilo mehke načine zmanjšanja števila zaposlenih in upoštevalo socialna merila, da omilijo učinek brezposelnih v lokalnem okolju.

Delavce bi prevzela okoliška podjetja

Že ko je informacija o odpuščanju prvič prišla v javnost, so sicer prejeli klice iz okoliških podjetij, ki potrebujejo dodaten kader. Kadrovska služba bo tako delavcem, ki bodo ostali brez dela, skušala predati vse ustrezne informacije in jim pomagati do nove zaposlitve, so zagotovili v Alpini.

Skupina Alpina je konec lanskega leta zaposlovala 1012 delavcev. Konec junija letos je bila ta številka 948. Po zaprtju ene proizvodne enote v Bosni konec julija, kjer je bilo 90 zaposlenih, in po napovedanem zmanjšanju števila zaposlenih v Alpini v Žireh, bo konec leta 2024 skupina zaposlovala približno 800 delavcev.

V Sloveniji je imela Alpina konec lanskega leta 353, konec junija letos pa 331 zaposlenih, od tega približno 100 v maloprodaji. Alpina Bosna ima po zaprtju enega od obratov še približno 250 zaposlenih. V obratu na Kitajskem je približno 130 zaposlenih. V Alpinini maloprodajni mreži na Hrvaškem je 67 zaposlenih, v Bosni in Hercegovini 39, v Srbiji pa 30.

Lani je Alpina ustvarila 38,8 milijona evrov prodaje. Izguba je znašala 1,7 milijona evrov, vrednost EBITDA pa je bila 900.000 evrov. Vodstvo podjetja načrtuje, da bodo letos realizirali od 28 do 29 milijonov evrov prodaje, kar je približno 25 odstotkov manj od prvotnega načrta. Izguba bo predvidoma znašala tri milijone evrov.

V Alpini glede na razmere iščejo možnosti financiranja v obliki posojil pri različnih finančnih institucijah. Vodstvo je tudi na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport preverjalo možnosti financiranja v obliki posojil, ne subvencij. "Sklenjenih ni bilo nobenih dogovorov, niti ni v načrtu, da bi bili sklenjeni," so pojasnili v Alpini.

Težki koraki za ohranitev podjetja

Kot je poudarila direktorica Amadea Kavčič Jesenovec, so trenutni koraki, ki so jih morajo v podjetju narediti, težki in nepriljubljeni, a nujni za ohranitev podjetja. Razlogi zanje so zmanjšanje potreb po proizvodnih zmogljivostih, visoki stroški energentov, transporta in vzdrževanja, višanje minimalne plače ter velik pritisk konkurence v smislu nizkih proizvodnih cen.

Število proizvedenih parov modne obutve v Alpini vse od leta 2017, ko so proizvedli 642.000 parov, pada. V predkoronskem letu je bila številka že pri 403.000, lani le še 141.000, letos pa naj bi proizvedli 46.000 parov.

Lani se je takratno vodstvo podjetja odločilo ukiniti razvoj modne obutve, saj so Alpinini največji izvozni kupci bankrotirali. Pri iskanju novih pa ni bila uspešna, saj so cene modne obutve, proizvedene v Evropi, nekonkurenčne cenam obutev iz držav z nižjimi stroški dela. Alpina tako proizvaja le še stare modele za potrebe lastne prodajne mreže.

Razvoj usmerili v športno obutev

Od lanskega leta se Alpina v celoti usmerja v razvoj in proizvodnjo športne obutve. Dolgoročna strategija skupine je ostati vodilen proizvajalec čevljev za tek na smučeh in se znova pozicionirati na trgu čevljev za alpsko smučanje. Velike načrte ima tudi s prenovo kolekcije pohodne obutve.

Čeprav se podjetje spoprijema s finančnimi težavami in presežkom delavcev v delu proizvodnje, jim, kot so zagotovili, inovacij in idej za prihodnost ne manjka. "Vodstvo se, skupaj z lastniki, zaveda, da so drugačni in inovativni izdelki edini pravi način za dvig prodaje ter doseganje pozitivnega rezultata," so zapisali.

Ob tem so v vodstvu poudarili, da jim nadaljnji razvoj brez finančne podpore lastnikov v preteklem letu in pol ne bi uspel. Lastniki so namreč priskrbeli potrebna sredstva za razvoj novega smučarskega čevlja. Vrednost razvoja enega novega modela se giblje med 0,5 in 0,7 milijona evrov in denarja za tovrstni razvoj v Alpini zadnjih 15 let ni bilo.

DUTB in češki kupci

Spletni portal Necenzurirano je v zadnjem času objavil niz člankov o neučinkovitosti in postopku prodaje Alpine češki skupini K & H. Zanimanje za Alpino je bilo veliko, zavezujočo ponudbo sta oddala tudi begunjski Elan, ki je v lasti finske družbe KJK, in proizvajalec športne opreme Head. Toda že marca 2022 se je DUTB o prodaji pogajal le še s Čehi, ki z obutveno industrijo niso imeli nobenih izkušenj.