Dolgoročno rešitev za Prevent je nemogoče poiskati v enem tednu, je dejal stečajni upravitelj Preventa Avtomobilski deli Grega Erman. Foto: MMC RTV SLO
Dolgoročno rešitev za Prevent je nemogoče poiskati v enem tednu, je dejal stečajni upravitelj Preventa Avtomobilski deli Grega Erman. Foto: MMC RTV SLO
Bodo Prevent ponovno zagnali?

Pogovore bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, je po sestanku dejal stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik. "Naš cilj je predvsem zagotoviti delavcem in dejavnostim Preventovih tovarn strateškega partnerja, ki bo razreševal poslovanje v tej smeri, da se bo poskušalo ustrezne pogoje za nadaljevanje proizvodnje postaviti dolgoročno," je dejal in pojasnil, da tudi o tem, ali Mercedes s svojimi posli ostaja v Slovenj Gradcu, še ni nič odločenega.

Je srečanje s Preventom DEV-om moralno sporno?
Prevent DEV je v lasti Nijaza Hastorja, ki je do zdaj obvladoval 47-odstotni delež Preventa, prav zaradi njegovih nesoglasij z največjim lastnikom pa je sledila uvedba stečajnega postopka v slovenjegraški družbi. V javnosti se zato postavlja vprašanje moralnosti pogovorov s človekom, ki naj bi bil sokrivec za zdajšnjo usodo Preventa.

"V tem trenutku se ne pogovarjamo s človekom, ampak s poslovnim partnerjem, od katerega je bila proizvodnja Preventa že doslej skoraj 100-odstotno odvisna. Nihče pa ni rekel, da se bomo z njimi tudi dogovorili, čeprav je tudi to ena od opcij, ki se kaže pri ohranjanju proizvodnje tudi v prihodnje," se je na očitke odzval Kastivnik.

"Hastor bo moral najprej poplačati stare obveznosti"
Stečajna upravitelja naj bi bila Hastorju pripravljena prisluhniti le pod nekaterimi pogoji, med katerimi je tudi poplačilo določenih starih obveznosti. Na vprašanje, ali jim je na sestanku že uspelo razrešiti vprašanje terjatev do Preventa DEV v višini več kot dveh milijonov evrov, je Kastivnik dejal, da je bilo tudi to res vprašanje, ki so ga postavili kot izhodišče za nadaljevanje razgovorov.

"Predstavili smo razmere, ki so razvidne iz dokumentacije Prevent Globala. Dogovorili smo se, da jim v prihodnjih dneh pošljemo vse njihove morebitne obveznosti, ki jih bodo natančno preverili. Predvidoma prihodnji teden bi se lahko uskladili glede dejanskega stanja," je še pojasnil.

Kdo bo reševal Prevent?
Edina konkretna zadeva trenutno na mizi je zaključevanje poslov, ki so bili začeti že pred uvedbo stečaja, je pojasnil stečajni upravitelj Preventa Avtomobilski deli Grega Erman. O možnostih, da se proizvodnja v Preventu ohrani, pa je Erman dejal, da je dolgoročno rešitev poiskati v tednu dni nemogoče.

Preventova stečajnika sta se že pretekli teden sešla tudi s predstavniki kidričevskega Boxmarka, ki je pokazal zanimanje za nadaljevanje proizvodnje. O tem je Kastivnik dejal, da je to podjetje eden izmed morebitnih poslovnih partnerjev na eni izmed lokacij Preventa, a tudi tukaj še nič dokončno dorečenega. "Iščemo namreč najugodnejšega dolgoročnega poslovnega partnerja," je poudaril Kastivnik, ki ne želi favorizirati nikogar.

Bodo Prevent ponovno zagnali?