Po presenetljivi Petrolovi  nameri za prevzem Istrabenza so začeli v finančnih krogih krožiti možni scenariji vzrokov za to potezo. Foto: RTV SLO
Po presenetljivi Petrolovi nameri za prevzem Istrabenza so začeli v finančnih krogih krožiti možni scenariji vzrokov za to potezo. Foto: RTV SLO
Poznavalci so prepričani, da se bodo vpleteni nedvomno dogovorili, saj naj bi se že dogovorili za sestanek. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl

Po poročanju medijev je možnih več scenarijev, med njimi naj bi šlo za pomoč prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju pri obvladovanju Istrabenza, discipliniranje Bavčarja, da bi nehal kupovati delnice Petrola ali spogledovanje z levico zaradi bližajočih se volitev. Viri blizu Petrola sicer pravijo, da želi Petrol le doseči enakopravni položaj pri pogajanjih o poslovnem sodelovanju.

Trije scenariji napovedanega prevzema
Finance poročajo o treh možnih scenarijih, ki so v ozadju načrta prevzema. Po prvem scenariju imata pomembno vlogo Sod in Kad, ki sta lastnika 28,5 odstotka družbe in proučujeta tri do konca septembra veljavne ponudbe za odkup deleža. Sod ima z Maximo Holdingom, ki je največji lastnik Istrabenza, podpisano predkupno pravico do leta 2011, ki pa ob prevzemu ne bi veljala.

Namen drugega scenarija naj bi bilo discipliniranje Bavčarja, ki je v zadnjem času kopičil delnice Petrola. Istrabenz ima tako po uradnih podatkih v lasti 13,88 odstotka, po neuradnih pa celo okoli 20 odstotkov Petrolovih delnic. Predstavniki vlade naj bi se bali, da bo Bavčar naredil že znano potezo in Petrol prodal tujcem. Z napovedanim prevzemom naj bi si kupili čas, saj Istrabenz v času trajanja prevzemne namere ne sme izvajati prevzemnih dejanj.

Tretji scenarij iz gospodarstva sega v politiko, saj naj bi se Bavčar, ki je še vedno član LDS-a sestajal z vplivneži politične levice (Borutom Pahorjem in Gregorjem Golobičem), za vlado pa naj bi bil moteč tudi akt o nenapadanju, ki ga je Bavčar sklenil z Boškom Šrotom (Pivovarna Laško), čigar brat Bojan Šrot prav v tem času kandidira za predsednika SLS-a.

Fantje se bodo že zmenili
Kljub temu pa poznavalci trdijo, da je namera sicer presenetljiva in da gre za špekulacijo, a se bodo "fantje že zmenili", še pišejo Finance.

Istrabenz zanika kakršno koli dogovarjanje s Petrolom
Istrabenz se je odzval na poročanje medijev in na spletnih straneh Ljubljanske borze objavil sporočilo, da se družbi o prevzemu nista dogovarjali. Zapisali so, da ne obstajajo nikakršni dogovori ali pogajanja z nameravanim prevzemnikom Istrabenza, ki je svojo namero objavil konec preteklega tedna.

Cvikl: Predalič je v konfliktu interesov
Poslanec SD-ja Milan M. Cvikl pa Božu Predaliču, članu nadzornega sveta Istrabenza očita, da je v konfliktu interesov, saj je Predalič obenem tudi generalni sekretar vlade. Vlada je na Cviklovo vprašanje, ali podpira Predaličevo namero, da ostaja v nadzornem svetu Istrabenza, odgovorila pritrdilno kljub uredbi, ki je s koncem avgusta vzpostavila nezdružljivost med položajem ministra ali državnega sekretarja in članstvom v nadzornih svetih podjetij, ki so v posredni ali neposredni večinski lasti države. Sam Predalič pa je zatrdil, da za družbo Istrabenz to sploh ne velja.

Cvkil namerava odgovor vlade posredovati tudi komisiji za preprečevanje korupcije.