Ljubljanska borza je danes sporočila, da je trgovanje z delnicami PETG izdajatelja Petrola in ITBG izdajatelja Istrabenza zaradi zaščite interesov vlagateljev ustavljeno do konca trgovalnega dne. Foto: RTV SLO
Ljubljanska borza je danes sporočila, da je trgovanje z delnicami PETG izdajatelja Petrola in ITBG izdajatelja Istrabenza zaradi zaščite interesov vlagateljev ustavljeno do konca trgovalnega dne. Foto: RTV SLO
Kot je razvidno iz delniške knjige, ima Istrabenz v Petrolu 13,88-odstotni lastniški delež, medtem ko ima Petrol v lasti 0,06 odstotka Istrabenza. Foto: RTV SLO
Sod
Sod je med večjimi lastniki tako v Petrolu kot Istrabenzu. Foto: RTV SLO
Petrol preži na Istrabenz

Zadnji posel s Petrolovimi delnicami je bil sklenjen po tečaju 975 evrov, z Istrabenzovimi pa po tečaju 127 evrov. Ponudbo za prevzem bo Petrol, ki ga vodi Marko Kryžanowski, objavil najpozneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh po objavi prevzemne namere.

Pooblastilo upravi za prevzem
Nadzorni svet Petrola, ki mu predseduje Viktor Baraga, je danes pooblastil upravo družbe, da izvede vse potrebne postopke za ponudbo za prevzem holdinške družbe Istrabenz, pri čemer bodo določili prag uspešnosti ponudbe, so sporočili iz Petrola.

V Istrabenzu (še) brez komentarja
V Istrabenzu Petrolove namere za prevzem ne komentirajo. Po mnenju borznih poznavalcev pa gre bolj za prijateljsko potezo kot onemogočanje nadaljnje krepitve Istrabenzovega deleža v Petrolu.

Istrabenz krepil svoj delež v Petrolu
Petrol se je v zadnjih tednih sicer omenjal kot tarča prevzema koprskega Istrabenza, saj je slednji v ljubljanski družbi povečeval svoj lastniški delež.

Največji lastnik Istrabenza je Maksima Holding s 24,95-odstotnim deležem, večji lastniki pa so še Slovenska odškodninska družba (Sod) s 16,41-odstotnim deležem, Kapitalska družba (Kad) z 11,81-odstotnim deležem, Plinfin (hčerinska družba Pivovarne Laško) s 7,30-odstotnim deležem, sledijo pa Pom Invest (6,21 odstotka), Pomfin (5,68 odstotka), Aktiva Invest (3,02 odstotka) in družba Goldinar (0,98 odstotka).

Največji lastnik Petrola je Sod (19,75 odstotka), sledijo pa Istrabenz, Kad (8,27 odstotka), Julius Fond in Julius KDD (3,79 odstotka), Vizija Holding (2,41 odstotka), vzajemni sklad Triglav Steber 1 (2,20 odstotka) in Vizija Holding 1 (1,88 odstotka).

Kaj pravijo strokovnjaki?
Objava namere, da bo Petrol prevzel Istrabenz, je trik, meni samostojni strokovnjak za področje financ Matej Tomažin, ki navaja dva mogoča scenarija. Po prvem bi lahko Petrol pridobil delež države v Istrabenzu, nato bi Istrabenz kupil Petrol in tako obvladoval Petrol in samega sebe. Po drugem scenariju bi lahko šlo le za obrambni mehanizem Petrola pred Istrabenzom. Kot je pojasnil Tomažin, je lastniška struktura Istrabenza razen 28,23-odstotnega deleža države, ki je v lasti Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod), v dobri meri zaprta. Petrol tako kakšnih večjih možnosti za obvladovanje Istrabenza nima.

Borzni analitik Abanke Marko Jovič je prepričan, da gre za boj za državni delež v Istrabenzu. Dejal je, da je zdaj vse odvisno od tega, ali bosta Kad in Sod sprejela Petrolovo ponudbo, kar pa je odvisno od ponujene cene, in ali se bo pojavil še kakšen kupec. Državni delež v Istrabenzu se bo po njegovih besedah prodajal, medtem ko se prav tako okoli 28-odstotni državni delež države v Petrolu ne bo, saj se Petrol šteje za strateško naložbo države.

Petrol preži na Istrabenz