Zavarovalnica Triglav je ocenila, da bo zaradi požara na Slovaškem plačala manj kot 500 tisoč evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalnica Triglav je ocenila, da bo zaradi požara na Slovaškem plačala manj kot 500 tisoč evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Delnice Zavarovalnice Triglav so bile ob ustavitvi trgovanja vredne 44,89 evra. Foto: RTV SLO

Agencija za trg vrednostnih papirjev je pred tednom dni ustavila trgovanje z delnicami Triglava, ker je utemljeno sumila, da je zavarovalnica delovala v nasprotju z zakonom o trgu finančnih instrumentov.

Zaradi požara ustavitev trgovanja
ATVP
je ugotovil, da informacije o škodnem primeru iz Slovaške, kjer je februarja pogorela tovarna Rettenmeier Tatra Timber, ki je bila zavarovana pri bratislavski podružnici zavarovalnice Triglav, niso bile objavljene s polno vsebino. ATVP je zato ustavil trgovanje z delnicami Triglava, ker je menil, da bi lahko škodni primer bistveno vplival na ceno delnic.

Agencija je v nadaljevanju postopka pridobila dokumentacijo in izjave odgovornih oseb na Triglavu ter sklenila, da v tem trenutku konkretni škodni primer ne predstavlja notranje informacije, kot je ta opredeljena po zakonu o trgu finančnih instrumentov. Za ugotavljanje vpliva škodnega primera na Slovaškem na izpostavljenost tveganjem in kapitalsko ustreznost Zavarovalnice Triglav pa je pristojna Agencija za zavarovalni nadzor, zato ji je ATVP preustil nadaljnje vodenje postopka.

Triglav svoj deleže ocenil na manj kot 500 tisoč evrov
Zavarovalnica Triglav meni, da škodni primer nima pomembnega vpliva na poslovni izid in kapitalsko ustreznost družbe, in ocenjuje, da je požar na Slovaškem povzročil za sedem milijonov evrov škode. Glede na 50-odstotni delež Zavarovalnice Triglav pri omenjenem riziku in pozavarovanju rizika, bo Zavarovalnica Triglav plačala znesek, ki bo predvidoma znašal 479.593 evrov, so sporočili iz zavarovalnice. Po uvrstitvi delnic zavarovalnice na borzo so mediji sicer poročali, da je Triglav v omenjenem škodnem primeru za 153.000 evrov letne premije nase prevzel 80 milijonov evrov odškodnine.

Delnice Zavarovalnice Triglav so na borzi začele kotirati prejšnji torek, njihov enotni tečaj pa se je oblikoval pri 49,05 evra. Do prekinitve trgovanja pretekli četrtek se je tečaj znižal na 44,89 evra.