Foto:
Foto:

Proteste sta pripravili dve, med seboj s policijskim kordonom ločeni skupini. Okoli 1.000 protestnikov, večinoma zaposleni in člani uprave C Marketa, so protestirali proti prodaji največje srbske trgovske verige.

V drugi skupini pa se je zbralo kakih 100 malih delničarjev družbe, ki zahtevajo nadaljevanje prodaje trgovskega velikana. Zahtevali so sprejem pri premierju Vojislavu Koštunici in njegovemu namestniku Miroljubu Labosu. Želijo, da bi se zavzela proti prodaji C Marketa, saj naj 18.000 zaposlenih v družbi še ne bi prejelo delnic podjetja.

Zapletom ni videti konca
Približno 500 zagovornikov prodaje C Marketa se je zbralo pred vladnim sedežem že v četrtek in so izsilili sprejem pri podpredsedniku srbske vlade Miroljubu Labusu in ministru za gospodarstvo Predragu Bubalu. Protestniki so obdolžili trgovsko sodišče, da jim je s svojim sklepom o prepovedi trgovanja z delnicami onemogočil uveljavljanje njihovih pravic oziroma razpolaganje s delnicami po lastni presoji. Protestniki so obdolžili tudi srbsko vlado, da podpira generalnega direktorja C Marketa Raduloviča, ki naj bi mu bilo v interesu prepoved trgovanja z delnicami.

Labus in Bubalo sta v četrtek sprejela predstavnike protestnega shoda in zatem priredila konferenco za novinarje, na kateri sta malim delničarjem svetovala, naj varstvo svojih pravic uveljavljajo v rednem postopku na sodišču, ne pa od vlade.

Kot je znano, je trgovsko sodišče odločitev o zamrznitvi trgovanja z delnicami C Marketa sprejelo 12. oktobra, ker je C Market pred sedmimi meseci tožil centralni register zaradi odločitve, da njegovim delnicam dodeli identifikacijski kodi CFI in ISIN, brez katerih ni mogoče trgovanje z delnicami. Register je to storil na zahtevo borznega posrednika Senzal, vodstvo srbske trgovske družbe pa zatrjuje, da lahko dodelitev kod zahteva le izdajatelj vrednostnih papirjev, torej C Market.