Poslanca Pukšiča je vznemirilo dogajanje v Talumu. Foto: MMC RTV SLO
Poslanca Pukšiča je vznemirilo dogajanje v Talumu. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Toplek
Toplek meni, da Pukšič ne more odločati o njegovem delu. Foto: Nova KBM
NKBM
Prvi nadzornik NKBM-ja za zdaj ne namerava odstopiti. Foto: MMC RTV SLO

Pukšič, ki svojih virov ni želel razkriti, je povedal, da so se v stranki SLS zaradi interesa zaposlenih odločili razkriti nekatere nepravilnosti v Talumu, katerega direktor je Toplek. Opozoril je predvsem na po njegovem mnenju dvomljivo izvedeno revizijo leta 2007, v kateri naj bi podjetje revidiralo kar samo sebe, in na sporne menjave domačih dobaviteljev, med katerimi je večino poslov začel prevzemati Merkur. Pukšič je namignil tudi, da je del zaslužka dobil nekdo, ki je na ta način postal solastnik Merkurja.

Poslanec je opozoril tudi na sporno vlogo, ki jo je imel pri tem Vital, hčerinska družba Taluma. "Zakaj je zdaj Vital kupoval in reševal Merkur? Zato, ker je nekdo iz Taluma imel delež v Merkurju in je torej prej in zdaj z državnim denarjem reševal svoj prikriti delež," je prepričan Pukšič, ki je povedal, da je bil obveščen tudi o drugih Toplekovih večkratnih lastninjenjih manjših podjetij, pri čemer naj bi se pretekalo veliko denarja, nekatera podjetja pa so že šla v stečaj, s čimer naj bi izbrisali sledove.

Med obtožbami se je znašla tudi ta, da naj bi Talum Elesu kot njihovemu največjemu lastniku elektriko plačeval prek posrednikov, prav tako pa naj bi Toplek zamenjal švedskega dobavitelja glinice z dobaviteljem iz Zvornika v Bosni, a ne neposredno, pač pa prek posrednikov v Beogradu.

Pukšič je navedel še, da ima Talum z bistriškim Impolom sklenjeno pogodbo za 40.000 ton aluminja letno, a ga dobi največ 14.000 ton. Preostanek Impol po Pukšičevih besedah prejme od norveškega dobavitelja, pri čemer je mogoče, da gre le za dobavo na papirju.

Zato je Pukšič Križaniča pozval, naj Topleka razreši z mesta prvega nadzornika NKBM-ja, gospodarsko ministrico in predesednika vlade pa, naj v Talum pošljeta neodvisne revizorje.

Toplek vse očitke zavrnil
Toplek se je na obtožbe odzval z besedami, da so vse poslovne odločitve uprave Taluma sprejete v skladu z internimi pravili družbe, dobrimi poslovnimi običaji in zakonodajo ter da imajo podporo in soglasje nadzornega sveta.

"Ob tem menim, da je vsakršno povezovanje funkcije predsednika nadzornega sveta NKBM-a s funkcijo predsednika uprave Taluma, ki jo po prepričanju lastnikov in nadzornega sveta opravljam dobro, nepotrebno in škodljivo za obe družbi, njune delničarje in nenazadnje zaposlene," je še navedel in dodal, da je vprašanje, ali svoje delo opravlja dobro, stvar lastnikov, ne pa predstavnikov političnih strank, ki pri vodenju velikih poslovnih sistemov nimajo izkušenj.

Znano je, da je Vital, hčerinska družba Taluma, katerega večinska lastnica je država, od Merkurja pred kratkim za šest milijonov evrov oziroma 225 evrov za delnico kupil 0,3 odstotka delnic NLB-ja. S tem naj bi država, ki je posredno večinska lastnica Vitala, kršila zakon o prevzemih. A kmalu zatem je od Vitala ta delež kupila družba Factor Leasing.