Tovarna Radeče Papir, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih leta ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska. Foto: MMC RTV SLO
Tovarna Radeče Papir, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih leta ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska. Foto: MMC RTV SLO

Tevž je pojasnil, da še vedno ne vedo, zakaj jim Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Nova Ljubljanska banka (NLB) in Abanka niso realizirale posojila. Kakšna bo usoda podjetja, ki nujno potrebuje obratna sredstva, bi bilo lahko tako znano po četrtkovem sestanku.

"Zaposleni lahko samo čakajo"
"To je hud problem," je dejal Tevž. Dokler tovarna namreč ne dobi posojila, ne more zagnati stroja štiri, namenjenega proizvodnji belih papirjev. Stroj so izključili 22. septembra, zaradi njegovega neobratovanja pa ima podjetje vsak dan med 80.000 in 85.000 evri izpada prihodka, je poudaril.

Dodal je, da so imeli s sindikalnimi predstavniki korekten informativni pogovor. Na srečanju se po besedah predsednika podjetniškega sindikata Staneta Klanška niso dogovorili nič konkretnega. "Gre za posojilo, ki ga banke ne odobrijo. Ne vemo, zakaj in kakšne igrice so zadaj," je povedal Klanšek.

Poudaril je še, da zaposleni zdaj lahko samo čakajo in se sprašujejo, kdaj bodo izgubili službe. Dejal je, da se o odpuščanju sicer ne govori. Radeče Papir, ki zaposlujejo 370 delavcev, so namreč za zdaj v postopku prisilne poravnave, kar pomeni, da naj bi podjetje delovalo naprej.

Banke so že odobrile posojilo, zapletlo se je pri poroštvu
Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih leta ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska. Obveznosti do dobaviteljev so se izredno povečale in družba novembra prvič od leta 1999 ni pravočasno izplačala plač.

Banke so sicer konec novembra Radečam Papir že odobrile posojilo za 5,4 milijona evrov (za investicijska sredstva 2,4 milijona evrov, za obratna sredstva pa tri milijone evrov), a se je nato zapletlo pri poroštvu SID banke. Zakaj zdaj posojilo za obratna sredstva kljub drugačnim zagotovilom še vedno ni bil realizirano, ni znano.

Družba mora dopolniti predlog za prisilno poravnavo
Na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) pa so objavili, da mora tovarna papirja Radeče Papir po sklepu Okrožnega sodišča v Celju v 15 dneh dopolniti predlog za začetek postopka prisilne poravnave, ki ga je na sodišče vložila v ponedeljek. Družba mora predlog med drugim dopolniti z načrtom finančnega prestrukturiranja ter poročilom o finančnem položaju in poslovanju.

Priložiti mora tudi revizorjevo poročilo o revidiranju poročila o finančnem položaju in poslovanju ter poročilo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti. Če družba v 15 dneh po prejemu sklepa sodišča ne bo predložila omenjenih prilog, bo sodišče zavrglo predlog za začetek postopka prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.