Ministrstvo za obrambo se o dobavi oklepnikov patria pogaja z družbo Rotis. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za obrambo se o dobavi oklepnikov patria pogaja z družbo Rotis. Foto: RTV SLO

Ameriški General Dynamics, posredni solastnik koroške družbe, je pred dnevi namreč sporočil, da se serijska proizvodnja zaradi ekonomske neutemeljenosti še ne bo začela. Po besedah namestnika direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgra pa je podpis pogodbe s Steyrjem o prodaji edinega primerka - slovenska družba naj bi posel izpeljala z nekaj dobička - začetek dolgoročnega sodelovanja.

Slovensko vozilo krpan je podobno tistemu, ki ga Steyr že izdeluje za portugalsko vojsko, zato bodo na njem vadili portugalski vojaki. Na Ravnah pa naj bi izdelovali rotorje za topove, ki bi jih vgradili v portugalske oklepnike.

Že poleti je bil med Steyrjem in češko vlado sklenjen posel, vreden 821 milijonov evrov, v okviru katerega bodo češki vojski do leta 2012 dobavili 199 vozil (z možnostjo dodatnih 35). Gre za največji vojaški posel v češki zgodovini, oklepnike pa bodo izdelovali v Steyrjevi hčerinski družbi, češki Defendii CZ.

Sistemska tehnika je s Krpanom kandidirala na razpisu ministrstva za obrambo za dobavo 136 oklepnikov patria v vrednosti 63 milijard tolarjev, vendar pa je ministrstvo izbralo podjetje Rotis, ki bo dobavilo oklepnike patria. Obrambni minister Karl Erjavec je povedal, da so pogajanja z Rotisom v sklepni fazi, uskladiti pa je po njegovih besedah potrebno le še določene podrobnosti. Zato minister pričakuje, da bo pogodba podpisana še pred koncem meseca.