Inšpekcija je med pregledom prostorov stanovanjske hiše na Prevojah ugotovila, da je njen lastnik predeloval in prodajal meso ter mesne izdelke na črno, brez dejavnosti. Foto: EPA
Inšpekcija je med pregledom prostorov stanovanjske hiše na Prevojah ugotovila, da je njen lastnik predeloval in prodajal meso ter mesne izdelke na črno, brez dejavnosti. Foto: EPA

Samooklicani mesar s Prevoj pri Lukovici naj bi meso predeloval in prodajal pet let. Kdo vse mu je meso dobavljal, inšpekcija še ni odkrila, saj so v dokumentaciji manjkale številne dobavnice.

Med dobavitelji mesa tudi čistilni servis
Inšpekcija je med pregledom prostorov stanovanjske hiše na Prevojah ugotovila, da je njen lastnik predeloval in prodajal meso ter mesne izdelke na črno brez dejavnosti. Zato so mu zasegli in uničili skoraj dve toni mesa. Med njegovimi dobavitelji mesa je bil tudi čistilni servis Svežina. Lastnik čistilnega servisa je v pisnem sporočilu pojasnil: "Ena izmed registriranih dejavnosti mojega popoldanskega s. p. je tudi trgovina na debelo z mesom in mesnimi izdelki."

V oddajo se s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključite tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku.

A to po besedah direktorice inšpekcije za varno hrano Andreje Bizjak ne zadostuje, saj mora biti vsak, ki prodaja meso in mesne izdelke registriran tudi pri Upravi za varno hrano. Lastnik servisa nam je še pojasnil, da je z "mesarjem" s Prevoj sodeloval občasno in ni vedel, da nima registrirane dejavnosti.

"Kaj je z mesom počel pozneje, me ni posebej zanimalo," je še zapisal. "V preiskavi smo pozneje ugotovili, da je čistilni servis opravljal določene storitve za obrat klanja. Ta obrat je kompenziral svoje plačilo tako, da je čistilnemu servisu plačeval v obliki mesa in izdelkov," je opozorila Bizjakova. Komu vse je čistilni servis dobavljal meso iz klavnice Kamnik, še niso ugotovili. Znano je zgolj to, da je Klavnica Kamnik v enem letu čistilnemu servisu dobavila 15 ton mesa.

Uprava izrekla prepoved opravljanja dejavnosti
"To pomeni, da ni bilo nikakršnih garancij, da je meso varno za uživanje. Kadar so izdelki nadzorovani, vemo, da so bile opravljene mikrobiološke analize, da je zagotovljeno čiščenje prostorov, zatiranje škodljivcev in sledljivost izdelkov. Če suhomesnati izdelki niso termično obdelani, lahko vsebujejo bakterije, kot je listerija, zaradi katere sta, denimo, lani v Avstriji umrla dva človeka," je pojasnila Bizjakova. Uprava za varno hrano je zato neregistriranemu mesarju kot tudi lastniku čistilnega servisa prepovedala opravljanje dejavnosti in ju bo kaznovala.

Odsvetujemo uživanje te hrane
Primer obravnava tudi finančna uprava, vsem, ki so nepreverjeno meso kupili pa na Upravi za varno hrano svetujejo, naj ga zavržejo. Tisti, ki želijo proizvajati ali predelovati meso, morajo namreč svojo dejavnost opravljati v registriranih in odobrenih obratih. V primeru hudih okužb lahko uživalci take hrane celo umrejo.

Kazni za kršitelje od 100 do več tisoč evrov
Pod drobnogledom inšpektorjev pa so bile v zadnjem času tudi pekarne in gostilne. V nekaterih pekarnah so ugotovili katastrofalne higienske razmere, ponekod so namreč našli plesnive stene, umazana tla in iztrebke glodavcev. Inšpektorji so pregledali tudi nekaj več kot 1400 gostinskih obratov in v kar 60 odstotkih odkrili nepravilnosti. Pri nekaterih so začeli prekrškovne postopke, 24-im pa so začasno prepovedali opravljanje dejavnosti. Uprava za varno hrano bo posebno pozornost namenila nadzoru gostinskih obratov tudi v predprazničnem obdobju. Kazni za nepravilnosti so od 100 do več tisoč evrov.

Več o nadzoru hrane, predvsem mesa in mesnih izdelkov in kako ugotoviti, kakšne izdelke kupujete, pa v Posebni ponudbi ob 17.25 uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Jasna Vreg Krljič, TV Slovenija