Foto:
Foto:

Kot v svoji študiji ugotavlja Štiblar, sicer dekan pravne fakultete, bo ob nadaljevanju zdajšnjih trendov do leta 2010 v tuji večinski lasti že več kot dve tretjini slovenskega bančnega sektorja.

Slovenija pa bo brez podlag finančne in širše ekonomske suverenosti postala provinca na obrobju razvite Evrope, opozarja Štiblar.

Razvite države, med njimi stare članice EU-ja, ZDA in Japonske, so bančni sektor ohranile v domači lasti zaradi strateških razlogov podpore domačemu gospodarstvu kot temelju uveljavljanja lastnih interesov. Vse tranzicijske države razen Slovenije pa so svoj bančni sektor razprodale, je zapisal Štiblar.

Vendar pa tudi Slovenija vedno bolj sledi zgledom z vzhoda, saj je delež tujega lastništva v slovenskih bankah že presegel polovico. Tuje naložbe so sicer zaželene, vendar pa je prodaja najboljših podjetij, med njimi bank, le redko smiselna, vztraja avtor študije.

V Sloveniji trenutno deluje 18 bank, med njimi jih je šest v večinski tuji lasti. Tudi v največji slovenski bančni skupini, Novi Ljubljanski banki, je delež tujcev znaten, saj ima belgijska skupina KBC v njej 34-odstotni delež.