Borzne krivulje se vendarle obračajo navzgor. V ZDA so delnice na tedenski ravni štiri tedne zapored zadnjič rasle med septembrom in oktobrom 2007, ko se je Dow Jones povzpel prek 14.000 točk, kar bo še dolgo časa rekordna vrednost. Foto: EPA
Borzne krivulje se vendarle obračajo navzgor. V ZDA so delnice na tedenski ravni štiri tedne zapored zadnjič rasle med septembrom in oktobrom 2007, ko se je Dow Jones povzpel prek 14.000 točk, kar bo še dolgo časa rekordna vrednost. Foto: EPA
V naslednjih dneh bo zanimivo spremljati objave rezultatov v prvem četrtletju. Analitiki pričakujejo, da bodo dobički podjetij za 36,6 odstotka nižji glede na leto prej. Foto: EPA
Naslednji teden bo krajši, saj bo Wall Street v petek zaradi praznika zaprt. Foto: Reuters

Gre za že četrti zaporedni teden močne rasti. Tako donosnega štiritedenskega obdobja ameriški trg ni doživel že od leta 1933. Delniški indeksi so zdaj že okrog 25 odstotkov nad 12-letnim dnom, doseženim pred enim mesecem. V petek je Dow Jones pridobil še pol odstotka, in to kljub novici, da je ameriško gospodarstvo marca izgubilo še 663 tisoč delovnih mest in da je stopnja brezposelnosti 8,5-odstotna. Recesija, ki traja že 16 mesecev, je zahtevala že več kot pet milijonov služb!

Kakšni bodo rezultati prvega četrtletja?
Toda vlagatelji so se na slabe novice že navadili in začeli pozdravljati takšne, ki so sicer še vedno slabe, ampak v skladu z napovedmi. Prevladuje mnenje, da so najhujši gospodarski časi mimo in da se recesija ne poglablja. Srečanje G-20 v Londonu je prineslo nekaj obetavnih sklepov, ob koncu tedna pa je prvi mož Zveznih rezerv Ben Bernanke spet zagotovil, da bo Fed storil vse, da bi stabiliziral bančni sistem. Zdaj so na vrsti podjetja. Začenja se sezona objavljanja poslovnih rezultatov.

Dow Jones: 8.017 točk
Nasdaq: 1.621 točk
DAX30: 4.385 točk
FTSE100: 2.050 točk
Lahka nafta: 52,52 USD
Zlato: 891,9 USD
EUR/USD: 1,348
USD/JPY: 100,3
EUR/CHF: 1,525

Zaželen tehnološki sektor
V torek bo bilance prvega četrtletja razkril proizvajalec aluminija Alcoa. Analitiki pričakujejo, da je Alcoa drugo četrtletje zapored poslovala z izgubo, pomembneje pa bo, kakšna so njena pričakovanja za preostanek leta. V petek je proizvajalec telefonov BlackBerry, kanadski Research in Motion, presenetil z dobrimi napovedmi, kar je dvignilo tehnološki sektor. Indeks Nasdaq je zadnji teden porasel za pet odstotkov. Tehnološke delnice so postale zaželene, ker naj bi ta sektor ob gospodarskem preobratu prvi okreval. Tudi finančni papirji so pridobivali, nekaj na račun zaprtih kratkih pozicij.

Zlato izgubilo sijaj
Evropski delniški trgi so po četrtkovi evforiji, ki jo je sprožila novica, da so se na sestanku G-20 odločili svetovnemu gospodarstvu pomagati z dodatnimi tisoč milijardami dolarjev, v petek predahnili. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (771 točk), ki je na tedenski ravni sicer poskočil za 4,6 odstotka, je zdrsnil za več kot odstotek, potem ko so se precej pocenile farmacevtske in tudi naftne delnice. Na malce nižje cene nafte (ameriška lahka nafta: 52,52 dolarja) je vplivala novica o tem, da je stopnja brezposelnosti v ZDA dosegla svež 25-letni negativni rekord. Cena zlata (891,90 dolarja) je zadnje dni ob večjem apetitu vlagateljev po tveganju na delniških trgih precej padala.

Gorenje poraženec tedna
Tudi slovenski borzni indeks se je zadnji teden zvišal, vendar minimalno. Sredi tedna se je iztekel rok za javno objavo podatkov o lanskem poslovanju. "Podatki razkrivajo realnost posledic finančne krize in padca tečajev vrednostnih papirjev, kajti večina podjetij, ki je imela naložbe, je morala narediti velike odpise, ki so ponekod potisnili celoten dobiček v negativno območje," je povedal borzni analitik Matej Tomažin. Največja tedenska rast je uspela Pivovarni Laško (+8,30 odstotka), medtem ko so največ, 6,54 odstotka, izgubile Gorenjeve delnice.

T. O.