Bernanke je obljubil, da banke ne bodo končale v državni lasti. Foto: EPA
Bernanke je obljubil, da banke ne bodo končale v državni lasti. Foto: EPA
Wall Street
Vrednosti delnic na Wall Streetu so si po hudem padcu malce opomogle. Foto: EPA

Bernanke je v svojem nastopu pred odborom ameriškega senata za bančništvo dejal, da bi se kriza lahko končala do konca leta, a le pod pogojem, da bo vse potekalo po načrtu. "Samo če bodo dejanja administracije, kongresa in Federal Reserva uspešna v vzpostavitvi finančne stabilnosti, lahko upamo, da se bo recesija končala leta 2009 in da bo leto 2010 leto okrevanja," je povedal Bernanke.

Čeprav je Bernanke izrazil rahel pesimizem glede reševanja krize, pa je pomiril investitorje, ko je dejal, da vladne agencije ne nameravajo podržaviti bank, o čemer se je v ameriških medijih pisalo zadnjih nekaj dni. "Ne potrebujemo večinskega lastništva v bankah," je dejal Bernanke in dodal, da imajo vladne agencije dovolj moči, da bodo pomagale bankam, da si opomorejo. Bernanke je prepričan tudi, da bi državno lastništvo uničilo kredibilnost bank, povedal pa je tudi, da si močno prizadevajo, da bi sprostili kreditne trge in spodbudili obtok denarja.

Delnice na svetovnih borzah rastejo
Medtem so si vrednosti delnic na svetovnih borzah malce opomogle. Indeks Dow Jones, ki je v torek dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 12 letih, je trgovanje sklenil pri 7.350,94 točke, kar je kar 3,32 odstotka več kot v torek. Tudi tehnološki indeks Nasdaq je pridobil 3,90 odstotka in trgovanje končal pri 1.441,83 točke.

Tudi tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se zvišali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 7.461,22 točke, kar je 2,65 odstotka več kot v torek. Tečaji delnic na tokijski borzi so se tako zvišali prvič ta teden, vzdušje na borzi pa so popravili prav dobički na ameriškem Wall Streetu in pa poročanje medijev, da naj bi japonska vlada kupila delnice s sredstvi iz javnih skladov in tako preprečila nadaljnje padce tečajev

Višji so tudi tečaji delnic na drugih azijskih borzah. Osrednji tajvanski indeks se je zvišal za 1,43 odstotka, korejski indeks za 1,11 odstotka, šanghajski pa za 0,27 odstotka.

B. T.