Gospodarska kriza je prizadela na milijone delavcev. Foto: EPA
Gospodarska kriza je prizadela na milijone delavcev. Foto: EPA

Po podatkih tamkajšnje Agencije za delo in zaposlovanje se je domov vrnilo že več tisoč zdomcev, med njimi je kar 60 odstotkov takih, ki so si kruh služili v Sloveniji.

"Tuji delavci, to velja tudi za bosanske državljane, so prve žrtve recesije na Zahodu, njihova vrnitev pa je prva neposredna posledica svetovne gospodarske krize v BiH-u," je dejal profesor na Ekonomski fakulteti v Banjaluki Goran Radivojac.

Recesija prizadela vse Po uradnih podatkih je kar 1.642 (60 odstotkov skupnega števila) povratnikov prišlo iz Slovenije, 787 pa jih je brez dela ostalo na Hrvaškem. V Avstriji je bilo odpuščenih 125 bosanskih zdomcev, 111 jih je bilo kot tehnološki višek razglašenih v Srbiji, recesija pa je prizadela še delavce v Nemčiji, Črni gori, Italiji, Rusiji, Švici in na Danskem.

Med odpuščenimi gre v glavnem za delavce, ki so bili zaposleni v avtomobilski, kovinskopredelovalni in tekstilni industriji, pa tudi v podjetjih, ki so proizvajala tehnično opremo, določeno število odpuščenih delavcev pa je opaziti tudi v gradbenih podjetjih.

K. S.