Foto:
Foto:
Lani je bilo precejšnje povečanje izvoza in uvoza enakomernejše kot leta 2003.

Povečanje izvoza in uvoza je bilo enakomernejše kot leto prej, zato je bil negativni vpliv razlike v menjavi s tujino manj izrazit kot leta 2003. Izvoz se je povečal za 12,6, uvoz pa za 12,4 odstotka.

Vrednost bruto domačega proizvoda je bila lani malce manj kot 6.200 milijard tolarjev oziroma malo manj kot 13.000 evrov na prebivalca. V vseh trimesečjih preteklega leta se je gospodarska dejavnost povzpela na 4 odstotke, najizrazitejša pa je bila v tretjem četrtletju, in sicer 5 odstotkov.

Dobro delovanje gospodarstva
Lani je bilo konjukturno leto, saj je bila rast dinamična, je dejala Karmen Hren s statističnega urada. Dodala je, da je rast spodbujalo predvsem domače povpraševanje.

Rast gospodarskih kazalnikov v nobenem četrtletju ni padla pod 4 odstotke, BDP pa se je v primerjavi z letom prej povečal za 7,7 odstotka, je poročal Radio Slovenija.

Delali smo več dni
Statistični urad je kot zanimivost navedel, da je h gospodarski rasti v višini 0,5 odstotne točke prispevalo dejstvo, da je lani večina praznikov padla na soboto ali nedeljo, zato je bilo delovnih dni v letu več. Če temu ne bi bilo tako, bi gospodarska rast torej znašala le 4,1 odstotka.