Bo Stanetu Valantu uspelo prepričati banke, da NFD-ju reprogramirajo posojilo? Foto: MMC RTV SLO
Bo Stanetu Valantu uspelo prepričati banke, da NFD-ju reprogramirajo posojilo? Foto: MMC RTV SLO

"Menimo, da ni tehtnega razloga, da banka posojila ne bi podaljšala," so ta teden poudarili v holdingu, v največji slovenski banki pa o usodil posojila molčijo, poroča časnik Delo. Kot izhaja iz nekaterih časnikovih informacij, bankirji reprogramu posojil niso naklonjeni, po drugih podatkih pa naj bi banke na reprogram pristale, če bi NFD Holding zagotovil dodatna zavarovanja.

NFD brez potrebnega potrdila
Informacije o nenaklonjenosti bank reprogramiranju sicer podpira tudi dejstvo, da bi morala uprava NLB-ja za takšno odločitev imeti potrdilo, da NFD Holding ni v regulatornih postopkih pred uradom za varstvo konkurence in agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Banke, vključene v državno jamstveno shemo, svojih sredstev namreč ne smejo uporabljati za t. i. tajkunska posojila, razen če posojilojemalec s potrdilom UVK-ja in ATVP-ja dokaže, da ni v postopku obeh regulatorjev trga.

Valant bankam predložil terminski načrt za poplačilo posojila
Po dosegljivih informacijah NFD takšnega potrdila nima, zato banke oklevajo, navaja Delo. V holdingu, ki ima 62.000 delničarjev, pa nasprotno trdijo, da za takšno previdnost bank ni nobenega tehtnega razloga. Kot dodajajo, imajo za popalčilo dolgov dovolj premoženja; Stane Valant, ki je na čelu NFD-ja, pa je bankam že predložil tudi terminski načrt za poplačilo posojila.