Se bo Preventu Globalu uspelo izogniti tečaju? Foto: MMC RTV SLO
Se bo Preventu Globalu uspelo izogniti tečaju? Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet Preventa Globala naj bi se sešel v sredo v Slovenj Gradcu, vendar prvi nadzornik Vladimir Bilić za potrditev informacije za zdaj ni dosegljiv. Je pa pretekli teden napovedal, da bodo nadzorniki sanacijski načrt družbe, ki ga je pripravila nova uprava na čelu z Renatom Krajncem, obravnavali ta teden.

Vsebina načrta znana po seji nadzornikov
Načrt bo predvidel prihodnje poslovanje družbe, ki je s 60 milijoni evri dolga tik pred razglasitvijo plačilne nesposposobnosti. Na osnovi sanacijskega načrta se bo podjetje pogovarjalo tudi z bankami o reprogramiranju dolgov, uradno pa naj bi bili zaposleni (v svojem avtomobilskem delu podjetje zaposluje 1.300 delavcev) in javnost o vsebini sanacijskega načrta seznanjeni po obravnavi načrta na nadzornem svetu.

Uprava je sanacijski načrt posredovala tudi obema največjima lastnikoma, Janku Zakeršniku (ta ima v lasti 52-odstotni delež) in Nijazu Hastorju (v lasti ima 45 odstotkov družbe), ki pa nima zastopnika v nadzornem svetu. V nadzornem svetu so poleg predsednika Bilića še člani Janez Sušnik ter po sklepu zadnje skupščine tudi Vojko Karner in Pavla Krpač, sicer direktorica Zakeršnikovega podjetja Eurocity.