Terme so obnovljene, zdaj pa družbi manjka sredstev. Foto: BoBo
Terme so obnovljene, zdaj pa družbi manjka sredstev. Foto: BoBo

Vodstvo term bo nadzornemu svetu predlagalo sklic skupščine, ki bi potrdila vplačilo denarnih sredstev. Menijo, da noben drug ukrep finančnega prestrukturiranja oziroma prisilna poravnava ne more biti uspešen brez vplačila denarnih vložkov. Svež denar je potreben za zagotovitev sredstev obratnega kapitala in poplačilo davčnih obveznosti.

Izguba tudi iz poslovanja
Po neuradnih podatkih naj bi Rimske terme, ki še niso izkoristile 1,5 milijona evrov evropskih sredstev, že ustvarile okrog 100.000 evrov izgube iz poslovanja. Zaradi propadle dokapitalizacije v višini 2,5 milijona evrov pa je družba tudi insolventna.

Povečanju osnovnega kapitala so nasprotovali v Novi Ljubljanski banki, zreškem Uniorju in Triglav Naložbah, ki obvladujejo slabo tretjino Rimskih term. Te družbe kljub prvotni obljubi niso vplačale denarja, temveč so sredstva prispevali le državna Posebna družba za podjetniško svetovanje, Telekom Slovenije in Nova Kreditna banka Maribor, kar pa je zadoščalo le za pokritje polovice pričakovanih vplačil.

Civilna iniciativa želi takojšnje ukrepe
Civilna iniciativa Rimskih Toplic pa je v sredo pozvala vlado, naj skupaj z lastniki Rimskih term takoj pripravi ukrepe, ki bodo zagotovili likvidnost družbe, ki je prve goste sprejela v letošnjem marcu, ter prepreči stečaj. Prav tako civilna iniciativa poziva lastnike term, da se v kaosu različnih parcialnih interesov dogovorijo o ukrepih, ki bodo omogočili vstop novega strateškega partnerja, ki bo imel interes ohraniti družbo.

"V nasprotnem bomo javnost pozvali k bojkotu volitev, državljanski nepokorščini in pripravili ostre proteste v namen zavarovanja neprekinjenega delovanja Rimskih term, katerih obnova je stala 50 milijonov evrov," so še zatrdili.