Ukrajina je odvisna od dobave ruskega plina. Foto: EPA
Ukrajina je odvisna od dobave ruskega plina. Foto: EPA
Rusija in Ukrajina še brez dogovora o plinu

"Rešitve nismo našli in pogajanja se bodo nadaljevala v nedeljo zjutraj," je po dveurnem srečanju dejal ukrajinski minister za energetiko Jurij Prodan. Iz Kijeva so pozneje sicer sporočili, da se bodo pogajanja, ki v Kijevu potekajo pod pokroviteljstvom evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, nadaljevala ob 18. uri, udeleženci pa bodo isti kot do zdaj.

Če dogovora ne bo, Ukrajini grozi ustavitev dobave ruskega plina, od katerega je življenjsko odvisna. Kar polovico vsega plina namreč dobi iz Rusije. Če ne bo poravnala dolgov za plin, ji bo Rusija po napovedih Moskve zaprla pipo in ji energent dobavljala le še na podlagi vnaprejšnjih plačil.

Kijev dolguje milijarde dolarjev
Rok, ki ga je ruski naftni velikan Gazprom postavil Kijevu za plačilo dolga, se izteče v ponedeljek, Ukrajina pa bi morala do takrat poravnati 1,45 milijarde dolarjev dolga za november in december ter pol milijarde za april in maj. Do 26. junija pa še 1,8 milijarde za april in maj.

Rusko-ukrajinska plinska pogajanja pod okriljem EU-ja so se ta teden v Bruslju končala brez uspeha. Ukrajina je namreč zavrnila končni predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki predvideva plačilo 385 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov plina.

Rusija in Ukrajina še brez dogovora o plinu