Elektrika bo s 1. januarjem dražja. Foto: MMC RTV SLO
Elektrika bo s 1. januarjem dražja. Foto: MMC RTV SLO
Elektrika kmalu dražja

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je zvišanje prispevka pojasnil s tem, da je pri nas povpraševanje po izgradnji objektov, ki zagotavljajo obnovljive vire energije, zelo veliko. To še posebej velja za sončne elektrarne oziroma fotovoltaiko. Po njegovih besedah naj bi prihodnje leto lahko pričakovali pravi "bum" izgradnje novih fotovoltaičnih elektrarn.

Kot je še dejal, za zadostitev potreb povprečne družine zadošča že 50 kvadratnih metrov sončnih celic, kar stane približno toliko kot avto nižjega srednjega razreda, od koder tudi veliko zanimanje. Država bo v prihodnjem letu za naložbe v obnovljive vire energije namenila približno 70 milijonov evrov.

Omrežnina za zdaj ne bo višja
Omrežnina za elektroenergetska omrežja ostaja nespremenjena. Kot so v začetku decembra povedali na Javni agenciji RS za energijo s sedežem v Mariboru, so za prihodnje regulativno obdobje 2010-2012 sicer predlagali dvig omrežnine. Če bi vlada dala soglasje, bi se znesek na položnici za elektriko za povprečnega odjemalca prihodnje leto zvišal za 2,5 odstotka oz. 96 centov. A vlada predloga ni obravnavala, ker ta v postopku medresorskega usklajevanja ni dobil ustrezne podpore, so po seji vlade sporočili z agencije.

Z ministrstva za gospodarstvo pa so sporočili, da je uveljavitvi akta in spremembi tarifnih postavk za omrežnino nasprotoval urad za makroekonomske analize in razvoj.

Elektrika kmalu dražja