Vprašanje je, kakšno prihodnost bo zgradil novi SCT. Foto: MMC RTV SLO
Vprašanje je, kakšno prihodnost bo zgradil novi SCT. Foto: MMC RTV SLO
Delavci SCT-ja obupani

Največje slovensko gradbeno podjetje SCT je zaradi slabega poslovanja že pred dnevi predlagalo prisilno poravnavo, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik. Zato imajo do začetka postopka pred sodiščem blokirane račune. Okoli 2.000 delavcev tako za zdaj ostaja brez, čeprav mizernih, decembrskih plač.

Še na slabšem pa so delavci, ki so bili zaposleni v hčerinski družbi SCT Obrati. Podjetje je od 10. januarja v stečaju in 115 delavcev je prav danes prejelo odpovedi. Po besedah stečajnega upravitelja Mihaela Bakovnika, bodo morali delavci neizplačano decembrsko plačo prijaviti v stečajni postopek. Posamezniki so imeli seveda majhne plače in bodo dobili od jamstvenega sklada, kar je predvideno za marec.

Vendar, ker je osnovni kapital družbe znašal le 8.000 evrov, je vprašanje, ali bodo delavci sploh dobili odpravnino. Tujim delavcem je na pomoč priskočila tudi organizacija Nevidni delavci sveta, ki naj bi se z vodstvom SCT-ja dogovorila, da bodo delavci, dokler si ne uredijo statusa ali pridobijo nove zaposlitve, še vedno lahko prebivali v njihovih samskih domovih. Sicer pa bo vseh 115 delavcev delavske knjižice prejelo 9. februarja, 93 delavcev pa se je že prezaposlilo na SCT.

Delavci SCT-ja obupani