Družba SCT je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila vse potrebne dopolnitve k vlogi za začetek postopka prisilne poravnave. Foto: MMC RTV SLO
Družba SCT je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila vse potrebne dopolnitve k vlogi za začetek postopka prisilne poravnave. Foto: MMC RTV SLO
Bo SCT poplačal podizvajalce

SCT je predlog za začetek postopka prisilne poravnave na sodišče vložil 30. decembra 2010, potem ko je upravni odbor družbe ugotovil, da je družba insolventna. Zdaj so vložili tudi vse potrebne dopolnitve, zato upajo, da se bo prisilna poravnava kmalu začela.

V družbi so prepričani, da bodo na ta način zagotovili enakopravno obravnavanje vseh upnikov družbe. So pa v načrtu finančnega prestrukturiranja predvideli 40-odstotno poplačilo navadnih upnikov.

Število zaposlenih se bo prilagodilo stanju
Če bo prisilna poravnava uspešna, naj bi po njihovih ocenah del zaposlenih iz insolventnih hčerinskih družb imel možnost ponovne zaposlitve v skupini SCT. Število zaposlenih v skupini se bo namreč zdaj moralo prilagoditi stanju v gradbeništvu v Sloveniji, kjer v tem trenutku in tudi v prihodnje ni na vidiku nobenih novih investicijskih projektov, še pojasnjujejo v SCT-ju.

Bo Mateja Duhovnik odstopila z mesta predsednice Darsa?
Potem ko je Računsko sodišče ugotovilo, da je uprava družbe preplačala zemljišče na dolenjski avtocesti in ko so zastala dela na predoru Markovec, se je izvedelo, da Dars davčni upravi dolguje za okoli 5 milijonov evrov neplačanih obveznosti. Ker so nezadovoljni tudi podizvajalci, ki od Darsa terjajo, naj jih poplača z naslova bančne garancije, ki so jo izterjali od SCT-ja za Pomursko avtocesto, so namigovanja, da naj bi predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik resno razmišljala, da zapusti vrh družbe, vedno glasnejša.

Kot je v Dnevniku poročala Alenka Pogačnik, je Mateja Duhovnik "zadnje čase zelo zasedena". Z Darsa so tako poslali le pisno pojasnilo, kjer so napisali, da "se je na razpravo o tako pomembni temi potrebno temeljito priraviti in zato zaradi že dogovorjenih obveznosti do sestanka še ni prišlo".

Bo SCT poplačal podizvajalce