Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Liter 95-oktanskega bencina stane 1,486 evra na liter (prej 1,514 evra). Trošarina ostaja 0,49693 evra na liter.

Liter dizelskega goriva ima ceno 1,519 evra na liter, medtem ko je v prejšnjem 14-dnevnem obdobju stal 1,528 evra. Trošarina je še naprej 0,47967 evra na liter.

Kdor bo kupoval kurilno olje, pa bo za liter odštel 1,125 evra (prej 1,146 evra). Trošarina znaša 0,21419 evra na liter.

Nove cene so v veljavi s torkom in veljajo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa.

Marže trgovcev so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, izveste tukaj.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Sorodna novica Vlada zvišala trošarine, regulirane cene ostajajo nespremenjene

Vrnitev prispevka za bencin in dizelsko gorivo

Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, s katero odpravlja oprostitev plačila prispevka za bencin in dizelsko gorivo, ki jo je zaradi razmer na trgu bencinskega in dizelskega goriva uvedla v letu 2022.

"Ker so se razmere na trgu dobave energije spremenile do te mere, da začasni ukrep oprostitve prispevka zunaj avtocest in hitrih cest ni več upravičen, je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije znova zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za dizelsko gorivo zunaj avtocest in hitrih cest," so v uradu vlade za komuniciranje navedli ministrstvo za okolje, prostor in energijo.