Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trošarina za liter 95-oktanskega bencina bo s torkom znašala 0,47588 evra na liter. Ob upoštevanju 10-odstotnega dodatka biokomponente bo liter na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa stal 1,514 evra, sporoča ministrstvo za okolje in prostor.

Liter dizla bo ob trošarini 0,45008 evra na liter "in ob upoštevanju spremenjene kotacije za napredno biokomponento v dizlu" še naprej stal 1,528 evra.

Za liter kurilnega olja bo ob trošarini, ki je določena na 0,18516 evra na liter, treba plačati 1,146 evra na liter.

"Na današnji dopisni seji je vlada izdala spremembe uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in prilagodila trošarine za energente tako, da ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost," je ob tem sporočil urad vlade za komuniciranje.

Marže trgovcev so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Nove cene trošarin bodo obveljale s 30. julijem.

Kot so še sporočili z ministrstva, se bodo cene omenjenih naftnih derivatov tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Spremembe glede biokomponente

Vlada je v uredbi o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zvišala priznani delež biokomponente v 95-oktanskem bencinu s 5 na 10 odstotkov ter spremenila kotacijo za biokomponento v dizlu tako, da bo modelska cena odražala dejanske cene, po katerih trgovci kupujejo biokomponento na evropskih trgih, so po dopisni seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"S sprejetjem uredbe se omogoči trgovcem z naftnimi derivati povrnitev stroškov za dodajanje biokomponente v naftne derivate ter doseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije. Z navedenim ukrepom se bodo maloprodajne cene reguliranih naftnih derivatov spreminjale skladno z določeno formulo izračuna cene, ki vključuje biokomponento tako za dizel kot bencin," so v vladnem sporočilu navedli ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Prva ocena spremembe cene je narejena na podlagi sedaj veljavnih kotacij. Zaradi spremembe se bo cena povišala za 0,009 evra na liter pri bencinu (0,60 odstotka) ter 0,01 evra na liter pri dizlu (0,65 odstotka).

V prihodnje se bodo vrednosti za biokomponento spreminjale na 14 dni v okviru izračuna drobnoprodajne cene na podlagi uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, so še navedli.