Ladja je priplula iz Afrike, raztovorila sol v Portorožu in nato ostala v luki Koper. Foto: MMC RTV SLO
Ladja je priplula iz Afrike, raztovorila sol v Portorožu in nato ostala v luki Koper. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo hrvaški mediji, je posadka (pet Hrvatov in trije Ukrajinci), po posredovanju hrvaškega pomorskega sindikata in mednarodne zveze delavcev v tovornem prometu ob 6.30 zapustila ladjo in odpotovala domov. Njihova saga se je začela zadnje dni leta 2008, ko je ladja priplula iz Afrike, v Portorožu raztovorila sol, nato pa so jo zaplenili zaradi neplačanih dolgov lastnika ladje, reške družbe Val Managment Limited

Mornarji so na ladji ostali zaradi strahu, da bi ostali brez plač - zadnjo so namreč dobili 11. novembra lani.

Kapitan ladje, Aljoša Juras, je za hrvaški Novi list pojasnil, da je ključe že predal luškim oblastem, zdaj pa bodo čakali, kako bodo zdaj ravnale slovenske oblasti: "Skupaj s sindikatom bomo budno spremljali situacijo in se potrudili, da bi prišli do denarja. Najbolje bi bilo, če bi ladjo čim prej prodali."

V sredini januraja je nato več hrvaških medijev poročalo, da mornarjem, ker ne smejo na kopno, zmanjkuje hrane. Oglasil se je tudi sindikat hrvaških pomorcev oz. njihov tajnik Predrag Brazzoduro, ki je takrat izrazil prepričanje, da slovenske oblasti namerno ovirajo dostop posadke do odvetnika.

Brazzoduro je zjutraj sicer dejal, da slovenske oblasti ravnale narobe, ko so kapitanu ladje izrekle kazen v višini 7.093 evrov, ker ladja ni izplula, ko se je tako odločil inšpektor.

T. K.