Nokiine delnice so se dopoldne podražile za več kot tri odstotke, potem ko se je v finskih medijih pojavil zapis, da utegne biti podjetje dovolj poceni za morebitno prevzemno tarčo. Foto: EPA
Nokiine delnice so se dopoldne podražile za več kot tri odstotke, potem ko se je v finskih medijih pojavil zapis, da utegne biti podjetje dovolj poceni za morebitno prevzemno tarčo. Foto: EPA
Tokijski Nikkei (9.362 točk) se je v četrtek povzpel za 1,32 odstotka. Vlagatelji pričakujejo, da bo domača centralna banka, ki na valutnem trgu ni posredovala od leta 2004, sprejela več ukrepov za omejitev rasti tečaja jena. Foto: EPA

Nazadnje je osrednja banka največjega evropskega gospodarstva ocenjevala, da bo rast BDP-ja le dvoodstotna. Frankfurtski delniški indeks DAX 30 je bil sredi četrtkovega trgovanja za pol odstotka v plusu, pri čemer so se za več kot odstotek podražile delnice avtomobilskih podjetij Volkswagen, Daimler in BMW. Tudi v Londonu so se lahko med kosilom pohvalili z rahlo rastjo. Indeks FTSE 100 je bil nad 5.300 točkami, pridobivala pa so zlasti trgovska podjetja. Sveži podatki kažejo, da je julija britanska prodaja na drobno porasla bolj od pričakovanj.

Optimizem diskontnega trgovca Target
Evropa je s tem sledila Wall Streetu, kjer je bilo sredino trgovanje rahlo pozitivno, saj je indeks Dow Jones (10.415 točk) ob še naprej nizkem prometu pridobil desetino odstotka. Diskontni trgovec Target pričakuje, da bo v tretjem letošnjem četrtletju prodaja porasla od enega do treh odstotkov, kar je ob vseh skrbeh glede deflacije res pozitivna novica. Že dan prej je največji trgovec Wal-Mart sporočil četrtletni dobiček, ki je presegel napovedi, vendar o prihodnjem poslovanju ni bil tako optimističen kot Target.

Zlato navzgor
Cene nafte, ki so bile v sredo zaradi novice o krepko višjih ameriških zalogah naftnih derivatov pod pritiskom, so spet krenile navzgor, tako da je cena lahke nafte danes presegla 76 dolarjev. Vrednost evra je bila ob 13.30 natančno 1,284 dolarja. Da je položaj na svetovnih delniških trgih zaradi negotove usode ameriškega gospodarstva in možnosti nove recesije še naprej napet, možnost bikovskega trenda pa precej majhna, dokazuje tudi zlato, ki spet potrjuje status varnega pribežališča. Cena je skoraj dosegla 1.230 dolarjev.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

KRKA

-0,06 %

66,63 EUR

GORENJE

+1,71 %

12,50

TELEKOM

-0,59 %

93,39

PETROL

+2,09 %

244,62

LUKA KOPER

+1,13 %

16,12

MERCATOR

-0,90 %

136,89

NOVA KBM

+0,57 %

10,55

INTEREUROPA

+2,70 %

3,80


Gorenje tretjič zapored občutno navzgo
r
Na Ljubljanski borzi se je nadaljevala rahla rast tečajev ob izjemno skromni likvidnosti. Indeks SBI TOP (823 točk), ki je bil pred enim tednom na skoraj enoinpolletnem dnu, se je povzpel petič zapored, tokrat za tretjino odstotka. S Krkinimi delnicami je bilo za 751 tisoč evrov prometa. Tečaj se skoraj ni spremenil, na koncu pa so se posli sklepali nad 67 evri. Po prometu s 65 tisoč evri sledijo Gorenjeve delnice, ki so se še tretjič zapored občutno podražile, kupci pa so bili pripravljeni zanje odšteti tudi 12,79 evra. Petrol je dan po objavi, da prevzema hrvaški Butan, poskočil za dva odstotka.

Sava dosegla 150 evrov
Pozornost četrtkovega trgovanja je vzbudila še novica iz kranjske Save, kjer ocenjujejo, da je delnica Save na trenutnih ravneh močno podcenjena glede na njihove ocene vrednosti Savinega premoženja, zato obveščajo javnost, da so začeli odkup lastnih delnic. Vsekakor je to pozitiven signal za vse vlagatelje, ki so se morali sredi avgusta sprijazniti, da so Savine delnice samo v tem mesecu izgubile 20 odstotkov in padle na večletno dno. Danes se je tečaj zvišal za skoraj tri odstotke, cena pa je dosegla tudi 150 evrov.