Sava Turizem je največja turistična družba v državi in ima med drugim v lasti Grand Hotel Bernardin v Portorožu. Foto: Promocijsko gradivo/Hoteli Bernardin
Sava Turizem je največja turistična družba v državi in ima med drugim v lasti Grand Hotel Bernardin v Portorožu. Foto: Promocijsko gradivo/Hoteli Bernardin

Rast prihodkov je v delu posledica okrevanja turističnega sektorja in dvoodstotne rasti števila prenočitev v nastanitvenih objektih Save Turizem, v delu pa višjih iztrženih cen, piše v letnem poročilu.

Višja inflacija, nižji dobiček

Ob krepki rasti prodajnih prihodkov je podjetje doživelo tudi občutno rast stroškov. Pri tem so se stroški materiala povečali za 16 odstotkov, stroški energije za 103 odstotke, stroški storitev za 30 odstotkov in stroški dela za 10 odstotkov.

Dobiček iz poslovanja je bil tako z 10,8 milijona evrov za okoli četrtino nižji kot leta 2022. Čisti dobiček je nazadoval za približno tretjino, na 8,2 milijona evrov. Bruto denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil z 22,8 milijona evrov za 14 odstotkov nižji kot v letu pred tem.

Znižanje zadolženosti

Finančna zadolženost največje slovenske turistične družbe je bila konec leta pri 48,4 milijona evrov, leto prej pa pri 55,3 milijona evrov. Za odplačila kreditov je družba porabila tretjino ustvarjenega denarnega toka oziroma 6,9 milijona evrov, kar je bistveno manj kot leto pred tem, ko je šlo za odplačilo obveznosti 19,5 milijona evrov.

V zadnjih dveh letih je bilo za investicije namenjenih 18,4 milijona evrov, samo lani 10 milijonov evrov. V Savi pravijo, da so investicije financirali iz tekočega denarnega toka in deloma z zmanjšanjem likvidnostnih rezerv, ki so ob koncu leta 2023 znašale 46,1 milijona evrov.

Naložbe v energetsko učinkovitost

Na področju energetike in energetske učinkovitosti sta največji investiciji predstavljala postavitev sončne elektrarne v Zdravilišču Radenci in nadaljevanje investicije v novo reinjekcijsko vrtino v Moravskih Toplicah, poleg tega pa tudi zamenjava stavbnega pohištva, obnova terase in pročelja na hotelu Ajda v Moravskih Toplicah, začetek energetske prenove Grand hotela Bernardin in nadaljevanje prenove Hotela Vile Park v kompleksu Bernardin, kjer se je v zadnjem četrtletju 2023 začela obnova vil Orada in Nimfa.

Število zaposlenih se je zmanjšalo

V družbi Sava Turizem je bilo konec leta 2023 zaposlenih 1139 sodelavcev, kar je bilo 24 manj kot konec predhodnega leta. Povprečno število zaposlenih je bilo v letu 2023 1155, v enakem obdobju predhodnega leta pa 1163.

Največje turistično podjetje v državi – v državni lasti

Sorodna novica Tudi nadzorniki SDH-ja potrdili uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež Save

Turistična dejavnost, ki poteka prek Save Turizma, predstavlja bistveni del skupine Sava. Ta je po državnem nakupu deleža od sklada York v nekaj manj kot 90-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad). Celotna skupina je lani ustvarila 119,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je bilo za 12 odstotkov več kot v letu 2022.

Ob 21-odstotni rasti poslovnih odhodkov, ki so se ustavili pri 119,5 milijona evrov, je EBITDA nazadoval za 12 odstotkov, na 22,3 milijona evrov, dobiček iz poslovanja za petino, na 10,4 milijona evrov, čisti dobiček pa za dve tretjini, na dva milijona evrov. Pri tem je matična družba Sava ustvarila 5,9 milijona evrov čiste izgube.

Poslovanje matične družbe Sava

Sava je lani nadalje zmanjševala zadolženost. Finančni dolg se je ob koncu leta glede na konec leta 2022 zmanjšal s 106,4 milijona evrov na 99,5 milijona evrov, neto finančni dolg pa je nazadoval z 61,1 milijona evrov na 49,3 milijona evrov. Razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA, ki je ob koncu leta 2020 še presegalo 20, se je lani znižalo na 2,2.

Do SDH-ja in Kada, ki sta tudi edina preostala upnika, ima Sava še za 68,7 milijona evrov finančnih in poslovnih obveznosti. V Savi se z državnima upravljavcema pogovarjajo o konverziji terjatev, nadzorni svet SDH-ja pa je v vmesnem obdobju pretekli teden dal soglasje k novemu reprogramu, s katerim je zapadlost terjatev do družbe Sava podaljšana za tri mesece, do 30. septembra letos.