Zelo prizadet je tudi igralniški sektor ‒ s težavami se spopadajo tako izvozniki opreme za igralništvo kot tudi slovenske igralnice. Foto: Shutterstock
Zelo prizadet je tudi igralniški sektor ‒ s težavami se spopadajo tako izvozniki opreme za igralništvo kot tudi slovenske igralnice. Foto: Shutterstock

Na področju turizma in gostinstva so sicer prizadeti turistične agencije, domača turistična podjetja, korporativni in kongresni turizem, organizatorji in kreatorji prireditev ter proizvodni dobavitelji turizma, so na podlagi rednih anket, ki jih izvajajo med svojimi člani, navedli v Klubu slovenskih podjetnikov SBC.

Ob tem ugotavljajo, da je zelo prizadet tudi igralniški sektor ‒ tako izvozniki opreme za igralništvo kot tudi slovenske igralnice ‒, v sektorju zabave imajo največje težave v glasbeni produkciji, v avtomobilski industriji so težave na področju razvojnih dobaviteljev, v logistiki pa pri transportu.

V dejavnostih gradbeništvo, tehnična trgovina in industrija so opozorili na padec investicij. "Zdaj je čas za odpravo birokratskih postopkov," so ocenili in dodali, da se padec investicij pričakuje za obdobje dveh let, zato je po njihovem mnenju treba okrepiti javne investicije.

Ob tem pa so poudarili, da bo treba okrepiti tudi projekte za raziskave in razvoj. Država bi morala biti po njihovem mnenju zelo pozorna še na investicijsko zelo aktivna podjetja v zadnjem letu in pol ali dveh letih, ki so zaradi tržnega potenciala veliko investirala, zdaj pa so dvojno prizadeta.

"Te ugotovitve smo sproti posredovali vladnim predstavnikom in strokovni skupini pod vodstvom Mateja Lahovnika, zato pričakujemo, da jih bodo pri nišnih in panožnih ukrepih v tretjem svežnju vladnih protikoronskih ukrepov tudi upoštevali," so se sporočili iz SBC-ja.

AmCham: Podjetja pričakujejo 15-odstotni padec prihodkov in šestodstotno zmanjšanje delovne sile

Podjetja v Sloveniji letos v povprečju pričakujejo 15-odstotni padec prihodkov, šestodstotno zmanjšanje delovne sile in 13-odstotno znižanje investicij, pa je pokazala raziskava zbornice AmCham Slovenija, ki jo je izvedlo globalno svetovalno podjetje Kearney.

Medtem ko največji negativni vpliv opažajo podjetja v avtomobilskem, transportnem in industrijskem sektorju, sektorju strokovnih in poslovnih storitev ter v sektorju medijev in izobraževanja, pa nasproten trend doživljajo predvsem podjetja v sektorjih kemije in zdravstva, so sporočili iz ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, potem ko so izvedli raziskavo med svojimi člani.

Težave pri denarnem toku 29 odstotkov vprašanih pričakuje v treh mesecih, 15 odstotkov v šestih mesecih in 24 odstotkov v 12 mesecih. Pri tem težave v treh mesecih pričakuje največ podjetij v profesionalnih in poslovnih storitvah, težave v 12 mesecih pa največ v avtomobilskem, transportnem in industrijskem sektorju.

Velika večina anketiranih podjetij že oblikuje transformacijske načrte za svoje delovanje po krizi. Skoraj 50 odstotkov se jih pripravlja tako na notranjo transformacijo kot na izkoriščanje priložnosti na trgu. "Podjetja od države pričakujejo predvsem, da ne bo postavljala državnih mej in da se bo trudila obdržati enoten evropski trg. Pričakujejo tudi, da se bodo uspešno implementirali načrtovani ukrepi na ravni države," pravijo v AmCham Slovenija.

Analiza ugotavlja, da je imelo 56 odstotkov anketiranih podjetij že pred začetkom pandemije pripravljen splošni načrt za izredne razmere, ki se je v 70 odstotkih primerov izkazal za učinkovitega v trenutnih razmerah.

Učinkovitost dela od doma v 30 odstotkih enaka kot sicer

Od doma pri 60 odstotkih vprašanih dela več kot 80 odstotkov zaposlenih, pri 15 odstotkih podjetij od doma dela od 50 do 80 odstotkov zaposlenih, pri 10 odstotkih podjetij od 20 do 50 odstotkov zaposlenih in pri 15 odstotkih podjetij manj kot 20 odstotkov zaposlenih. Pri tem je pri 30 odstotkih vprašanih učinkovitost dela enaka kot prej, pri 60 odstotkih imajo manjše težave, pri sedmih odstotkih večje težave, pri treh odstotkih vprašanih pa delo od doma ni mogoče.