SDH, ki vodi prodajni postopek 75-odstotnega deleža v Telekomu, se je z britanskim naložbenim skladom Cinven dogovoril o pogodbenih podrobnostih. Foto: BoBo
SDH, ki vodi prodajni postopek 75-odstotnega deleža v Telekomu, se je z britanskim naložbenim skladom Cinven dogovoril o pogodbenih podrobnostih. Foto: BoBo
Telekom Slovenije
V vsakem primeru lahko pričakujemo upor dela politike proti odločitvi nadzornikov SDH-ja. Foto: BoBo
Privatizacija Telekoma dviguje temperaturo

Zato nadzorniki upravi predlagajo, da skliče skupščino in za predlog o prodaji dobi njeno soglasje. To pomeni, da bi odločitev sprejemala vlada. Nadzorniki so s tem pritrdili stališču SD-ja, ki meni, da bi vlada kot skupščina SDH-ja morala odločati o prodaji Telekoma Slovenije Cinvenu. SMC in DeSUS sicer menita nasprotno.

Vlada razdeljena
Vlada je sicer po zaupni seji ostala razdeljena glede vprašanja, ali je Cinven strateški kupec. Minister za javno upravo in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar je po seji vlade pojasnil, da glede na informacije, ki so jih dobili, niso opazili težav, postopek prodaje Telekoma Slovenije pa je pregleden. Odgovori so bili po njegovem mnenju jasni, so pa postavili še nekaj vprašanj, na katera bodo po njegovih besedah posebej pozorni prek predstavnikov v nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH).

V SD-ju so tudi po zadnji seji vlade vztrajali, da britanski sklad ni strateški kupec, glede česar v koaliciji ostajajo deljena mnenja. Po mnenju SD-ja naj bi bila strateška narava kupca tudi eden od pogojev ob sklepu DZ-ja za prodajo Telekoma in glede tega ne spreminjajo stališč. Od nadzornega sveta SDH-ja zato ministrica Anja Kopač Mrak pričakuje, da se odgovorno odloči glede cene in presoje glede strateškega značaja kupca.

Koalicija proti privatizaciji želi, da se izreče vlada
Nasprotniki privatizacije so v skupni izjavi pred poslopjem vlade v Ljubljani ponovno izrazili nestrinjanje s prodajo Telekoma Slovenije. Vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec je ponovil, da je privatizacija strateškega podjetja nesprejemljiva. Prepričan je, da sta način in cena, po kateri se podjetje zdaj prodaja, nesprejemljiva.

Predstavnica sindikata Mladi Plus Tea Jarc je dodala, da prodaja največjega telekomunikacijskega podjetja ponazarja vse, kar je narobe s privatizacijo. "Poteka brez pravega mandata državljanov, poteka brez informacij, ki jih pridobivamo samo iz medijev, poteka pod mizo in spodbuja korupcijo," je dejala. Po njenih besedah je večanje učinkovitosti z odpuščanjem nesprejemljivo.

Da bodo najkrajšo potegnili delavci, je prepričan tudi prvi mož ZSSS-ja Dušan Semolič. Predstavnik civilne iniciative malih delničarjev Peter Glavič pa je med drugim opozoril na interese posameznikov pri prodaji državnih podjetij. "Če pogledate poslance prejšnjega zbora, ki je sprejel sklep o odtujitvi premoženja, pa poslance tega sklepa, ministre prejšnjega zbora in konec koncev tudi enega vodilnih mož Slovenskega državnega holdinga Mateja Runjaka, potem vidite, da bodo z delnicami, ki so jih kupili, ko so snovali to razprodajo, zaslužili," je dejal Glavič.

Predsednik sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je dejal, da vladi do konca postopka ni uspelo pojasniti, zakaj prodaja Telekom.

V izjavi za javnost so poudarili tudi, da je privatizaciji Telekoma po podatkih anketne hiše Ninamedia nasprotovalo 70,2 odstotka vseh vprašanih. Opozorili so, da je Deutsche Telekom hrvaški telekom oklestil za več tisoč zaposlenih, v Črni gori pa da plačuje milijonske poravnave, ker za nakup njihovega telekoma ni oddal ponudbe, ampak je to zanj storil prav Cinven.

Čakajoč na nadzornike
Uprava Slovenskega državnega holdinga je sicer v sredo prižgala zeleno luč za prodajo 75-odstotnega deleža v Telekomu britanskemu naložbenemu skladu Cinven. S tem je končala delo, ki jo je zaposlovalo daleč najbolj, navsezadnje gre za največjo državno naložbo s prodajnega seznama 15 podjetij in za privatizacijo, ki ločuje ne le javnosti, temveč tudi vladno politiko.

Prodaja Telekoma je torej vroč kostanj tudi za koalicijo in vlado, saj se krešejo mnenja, kaj storiti.

Koalicija je razdeljena
Koalicijski partnerji so še vedno razdeljeni glede vprašanja prodaje Telekoma. Kljub razdeljenosti pri teh vprašanjih koalicija po besedah vodje poslancev SMC-ja Simone Kustec Lipicer vztraja, da sta bila, da bi se izognili vpletanju politike v gospodarstvo, ustanovljena SDH in Družba za upravljanje terjatev bank. Tako ima SDH popolno pristojnost odločanja tudi ob privatizaciji Telekoma.

Nasprotno pa predsednik SD-ja in minister Dejan Židan meni, da se vlada kot skupščina ne bi smela otepati odgovornosti, ampak bi se morala izreči o prodaji Telekoma Slovenije. "O tem se bodo v prihodnjih dneh še dogajale zgodbe," je napovedal. Prepričan je, da bi za Telekom morali poiskati strateškega kupca, kar pa da ne more biti finančni sklad, ki podjetje lahko proda naprej. Tudi cena se mu zdi neobičajno nizka in ima po njihovih informacijah celo likvidacijsko vrednost.


Cena odvisna od sodnih postopkov
Telekom bi Britancem prodali po, kot kažejo neuradne informacije, strukturirani ceni - 110 evrov na delnico takoj, 15 v odvisnosti od izida sodnih postopkov proti Telekomu in 5 odvisno od telekomunikacijskih regulatorjev. V postopkih privatizacije je cena odločilna. Druge klavzule so nezavezujoče in pomenijo prizadevanje kupca za doseganje ali ohranjanje nečesa, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Nadaljevalo se bo krčenje števila zaposlenih
Po informacijah Radia Slovenija naj bi Cinven obljubil, da bo glede števila zaposlenih 12 mesecev upošteval načrt uprave. Ta že tako načrtuje zmanjšanje zaposlenih za 250 letos in 250 prihodnje leto. Cinven bi lahko po letu dni odpuščanja pospešil. Obljublja pa dolgoletna vlaganja in to, da bo iz Telekoma ustvaril nacionalnega šampiona. Izkušnje v telekomunikacijah ima. Za financiranje nakupa Telekoma v manjšem delu se dogovarja tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj.

Cinven je v sredo poudaril, da odločitev pričakuje najpozneje do prihodnje srede. Ne morejo namreč čakati v nedogled, ker imajo tudi sami vire financiranja zagotovljene do takrat.

Privatizacija Telekoma dviguje temperaturo