V Riadu se srečuje druščina zelo karizmatičnih voditeljev, na čelu z Hugom Chavezom in savdskim kraljem Abdulahom. Foto: EPA
V Riadu se srečuje druščina zelo karizmatičnih voditeljev, na čelu z Hugom Chavezom in savdskim kraljem Abdulahom. Foto: EPA
Črpanje nafte
Nafta Opeca se je v četrtek oblikovala pri vrednosti 87,01 dolarja za sod. Foto: EPA

Glavna pozornost zaprtega srečanja Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) je uradno sicer namenjena trajnostnemu razvoju držav tretjega sveta, a se je med naftnimi ministri vnel spor zaradi predloga Irana, da bi organizacija v končnem sporočilu izrazila zaskrbljenost zaradi zmanjšanja dohodkov od prodaje črnega zlata, kar je povezano s šibkim dolarjem.

Ta predlog pri generalnem sekretarju organizacije Abdalahu Salamu al Badriju ni naletel na odobravanje, savdski zunanji minister Saud al Fajsal pa je opozoril, da bi takšna omemba lahko pripeljala tudi do zloma ameriške valute. Razprava o šibkem dolarju je sicer v javnost prišla po naključju, saj so pogovor pomotoma prenašali v novinarsko sobo.

O povečanem črpanju šele decembra
Kartel se je že pred začetkom vrha, šele tretjega v svoji 47-letni zgodovini, odločil, da o zahtevah po povečanju količine dnevno načrpane nafte ne bo razpravljal, da pa bo to tema pogovorov 5. decembra v Abu Dabiju. Ta konec tedna pa so na mizi vprašanja svetovne energetske oskrbe, posledice podnebnih sprememb, izzivi morebitne svetovne recesije in razprava o možnosti košarice valut, s katero bi določili ceno za nafto članic Opeca.

Po 15 letih je organizacija medse znova sprejela Ekvador, ki je zaradi nestrinjanja s proizvodnimi kvotami leta 1992 izstopil iz organizacije.

Chavez: Če so ZDA tako nore, da napadejo Iran ...
Srečanja se med drugimi udeležujejo tudi savdski kralj Abdulah, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, iraški predsednik Džalal Talabani in venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je dejal, da bi se lahko cena nafte, če ZDA napadejo Iran pod krinko njihovega jedrskega programa, povzpela celo na 200 dolarjev za sod. Dejal je še, da je sto dolarjev za sod "čisto poštena in pravična cena".

A. P.