Sindikat Darsa med ključnimi težavami podjetja izpostavilja izredno slabo organizacijsko klimo, prenizke plače in pomanjkanje ustreznega kadra. Foto: BoBo
Sindikat Darsa med ključnimi težavami podjetja izpostavilja izredno slabo organizacijsko klimo, prenizke plače in pomanjkanje ustreznega kadra. Foto: BoBo

"Kljub temu da se naš sindikat zavzema za pravične in konstruktivne rešitve v prid vseh zaposlenih in same družbe Dars, se soočamo z nezaslišanimi poskusi ustrahovanja, diskreditacije in sankcij s strani vodstva," so v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev Darsa.

Posamezniki znotraj uprave po njihovih navedbah na zahrbten način zlorabljajo službo za skladnost poslovanja in integriteto za obračunavanje z delavskimi predstavniki. "Takšno ravnanje je v popolnem nasprotju z načeli pravičnosti in integritete, ki bi morala biti temelj vsakega delovnega okolja, še posebej pa družb v državni lasti," so poudarili.

Med ključnimi težavami podjetja so izpostavili izredno slabo organizacijsko klimo, prenizke plače in pomanjkanje ustreznega kadra. "Kljub tem težavam že drugo leto zapored na postavki stroškov dela ostaja velik znesek neporabljenih sredstev, ki bi jih lahko namenili izboljšanju delovnih pogojev in plač zaposlenih," so zapisali.

Nad dogajanjem so ogorčeni tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, pod okrilje katere sodi Sindikat delavcev Darsa. "Namesto, da bi delodajalec spričo velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so se pogajanja čez poletje praktično zaustavila in naj bi se nadaljevala šele konec tega meseca, v tem času pa je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata," so zapisali.

V Pergamu so, kot so dodali, seznanjeni z vsaj dvema postopkoma, pri čemer je najnovejši postopek usmerjen v izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku, "kar je še veliko bolj grozljiv poskus zatiranja sindikalnega delovanja, kot so bile v preteklosti zlorabe opozoril pred krivdnimi odpovedmi delovnega razmerja, na kar smo slovenske sindikalne centrale večkrat opozarjale".

Poziv vodstvu Darsa

Tako Sindikat delavcev Darsa kot Pergam vodstvo Darsa pozivata, naj nemudoma ustavi sporne postopke in pristopi h krepitvi socialnega dialoga.

"Prepričani smo namreč, da je grožnja z izredno odpovedjo oziroma izredna odpoved, če bo do nje slučajno prišlo, povsem neutemeljena, pravi razlog delodajalčevega postopanja pa poskus utišanja, discipliniranja in celo uničenje sindikata, ne pa domnevne kršitve, ki naj bi jih posamezniki storili," so zapisali v Pergamu, kjer pričakujejo, da bo k ravnanju skladno z akti, ki opredeljujejo korporativno upravljanje družb v državni lasti in etičnim kodeksom, vodstvo Darsa pozval tudi upravljalec kapitalskih naložb v državni lasti Slovenski državni holding (SDH).

Od slednjega tudi pričakujejo, da bo v primeru nadaljevanja postopkov resno razmislil o zamenjavi vodstva Darsa.

"Sindikat delavcev Darsa se ne bo uklonil pod takšnimi pritiski in bo še naprej odločeno branil interese svojih članov," so sklenili sporočilo.