V sredo se zapirajo tudi lokali v goriški in primorsko-notranjski regiji. Foto: BoBo
V sredo se zapirajo tudi lokali v goriški in primorsko-notranjski regiji. Foto: BoBo

"V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma (SGIT) smo skupaj z več tisoč zaposlenimi odločeni, da javno povemo, da je bilo zadnjih 10 let zapostavljanja delavk in delavcev v panogi gostinstva in turizma dovolj! Da je dovolj izkoriščanja z na tisoče in tisoče presežnimi urami (ker je delavcev premalo), da je dovolj kršitev delovno-pravne zakonodaje, da je dovolj težkih pogojev dela in nizkih plač! Medtem ko kapital povečuje dobičke, s plačami v gostinstvu ustvarjamo iz delavcev reveže, kar je nedopustno in nesprejemljivo za zaposlene, ki delajo petek in svetek," so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu in opozorili, da delodajalci namesto, da bi se pogajali za dvig plač in kolektivno pogodbo dejavnosti, ki se izteče konec leta, zavlačujejo s pogajanji.

Ob tem so predsednika Turistično gostinske zbornice Slovenije, Andreja Prebila, in predsednika Sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije, Igorja Škrinjarja, pozvali, da svoje člane spodbudita k socialnemu dialogu in k nadaljevanju pogajanj s sindikatom.

Sorodna novica Zaposleni in delodajalci v turizmu in gostinstvu so drug drugemu predstavili svoje poglede na plače

Kot so navedli sindikati, so delodajalcem že marca poslali predlog dviga plač, vendar na ta predlog niso odgovorili z argumenti. ampak s splošno zavrnitvijo. 25. oktobra sta se nato obe strani srečali pri gospodarskem ministru Matjažu Hanu in se dogovorili, da nadaljujejo pogovore in pogajanja. A kljub temu do danes sindikati od delodajalcev niso prejeli nobenega protipredloga in ne termina naslednjih pogajanj, so opozorili v SGIT-u.

"Govorimo predvsem o delodajalcih, o upravah in direktorjih družb, kjer ima država svoje lastniške deleže (SDH in KAD) in kjer bi morala biti tudi politična volja, da se razmere izboljšajo," so izpostavili v omenjenem sindikatu in dodali, da bi prav te družbe morale biti zgled dobrih in uspešnih praks.

Znova so opomnili, da delavci iz gostinstva in turizma množično odhajajo: "Če ne bodo delavci primerno plačani, jih ne boste imeli. Delavci iz te dejavnosti še vedno bežijo in se prezaposlujejo v druge poklice. Lokalnih delavcev kmalu ne bo več in slovenski turizem, slovensko kulinariko in slovensko kulturo bodo predstavljali le še tuji delavci."

Poudarili so, da je cilj sindikata oz. zaposlenih v gostinstvu in turizmu jasen. "Osnovne bruto plače morajo biti brez doplačil do minimalne plače in od tega ne bomo odstopili! Dvig plač na dostojno raven je nuja tako za delavce kot za rast in razvoj turistične panoge," so odločni.