Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

V Sindikatu delavcev prometa in zvez so prepričani, da je dolžnost predstavnikov države, da se seznanijo z vsemi dejavnostmi, ki jih predstavniki Pošte Slovenije v zadnjem obdobju izvajajo in ki po njihovem prepričanju usmerjajo Pošto v napačno smer razvoja, ki škodi ne samo zaposlenim, temveč vpliva tudi na uspešnost poslovanja družbe in njenih hčerinskih družb.

Sorodna novica Sindikat delavcev prometa kritičen do vodstva Pošte Slovenije, s katerim še ni sklenil dogovora

Slovenski državni holding (SDH), predsednika vlade ter ministrstvi za gospodarstvo, turizem in šport ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pozvali, da se nemudoma odzovejo na njihova opozorila in skladno s svojimi pristojnostmi ukrepajo v dobro družbe, zaposlenih in države.

Kaj konkretno jih moti

Sindikat sicer od poslovodstva Pošte zahteva, naj ustavi strategijo drobljenja Pošte Slovenije na več pravnih oseb, dokler ne zagotovijo, da bodo zaposleni ohranili enako raven delovnih pravic, ne glede na to, v katero od družb bodo razporejeni.

Prav tako zahtevajo, naj prepreči nadaljnje zapiranje poštnih poslovalnic in razprodajo premoženja, naj končno pristopi k optimizaciji delovnega procesa, ki bo omogočil, da bodo zaposleni končno enakomerneje obremenjeni, saj se zdaj pojavljajo prevelike razlike med zaposlenimi, ter naj izplača zaposlenim, za katere so v sindikatu ugotovili, da so prejemali neustrezno plačo, razliko v plačah za obdobje zadnjih pet let.

"Kljub pogajanjem vse do danes, več kot mesec dni po protestnem shodu, nismo sklenili dogovora, še več, vsebina osnutka medsebojnega dogovora ne vsebuje ključnih točk, za katere se zavzemamo in ki so v dobro zaposlenih," so poudarili v sindikatu.

Pošta Slovenije v zadnjem obdobju po njihovih navedbah ni stimulativno delovno okolje in jo posledično zapuščajo dolgoletni sodelavci, strokovni kadri. "Od predstavnikov države pričakujemo aktivno vlogo pri zagotavljanju, da je naša Pošta Slovenije vodena strokovno, v korist države in zaposlenih," so še zapisali v sindikatu.