Dušan Semolič državo poziva naj ukrepa. Foto: BoBo
Dušan Semolič državo poziva naj ukrepa. Foto: BoBo

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poudarjajo, da sklicevanje republiškega zavoda za zaposlovanje na davčno tajnost nekaterih podatkov ne zdrži.
Informacijska pooblaščenka je namreč že pri presoji o objavi delodajalcev, ki niso plačevali prispevkov tujim delavcev, presodila, da se zakon o varstvu osebnih podatkov ne nanaša na podjetja, je pojasnil Andrej Zorko.

Delavci imajo namreč pravico vedeti, kateri so tisti delodajalci, ki ne izplačujejo plač in prispevkov, trdi Zorko, ki take delodajalce označuje kot slabe. Goran Lukič je ob tem pojasnil, da tudi sam, kot član sveta zavoda, ni imel vpogleda na seznam, in čeprav je večkrat zahteval, naj se javno objavi, zavod tega ni želel storiti.

Spet pri Nataši Pirc Musar
Primer je zdaj ponovno v rokah informacijske pooblaščenke, ki bo presodila, ali bi pri objavi res prišlo do kršenja objave osebnih podatkov. Predsednik ZSS-ja Dušan Semolič hkrati od države zahteva, naj vzpostavi pogoje, ki bodo omogočali, da seznam postane javen.

Poleg tega bi v sindikatu želeli videti tudi, da bi bila podjetja, ki so na »črnem seznamu« zavoda (neuradno naj bi jih bilo prek 700), izločena z javnih razpisov. Zorko meni, da država oz. zavod s skrivanjem imen sporoča, da ji je pomembnejši ugled podjetij kot pa pravice delavcev.
Dostopnost podatkov bi po drugi strani pomenila, da je varovanje pravic delavcev postalo del poslovne odličnosti, je še dejal.